9.8 C
Pals
Dijous, 19 desembre 2024
- Publicitat -

El gaig blau compta amb 47 parelles i 151 polls nascuts a l’Empordà

Amb el projecte Coracias aquesta temporada s’han ocupat un 62% de les caixes niu que hi ha a les torres elèctriques dels Aiguamolls i el Montgrí

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El projecte Coracias, que es porta a terme als parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i el del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha aconseguit un notable augment de la població de gaig blau, amb un creixement del 17% respecte fa dos anys. Aquesta temporada, s’han identificat 47 parelles i un total de 151 polls, consolidant l’espècie en una de les zones més importants per a la seva reproducció a Catalunya. El projecte es desenvolupa amb la col·laboració d’Endesa, que ha instal·lat 83 caixes niu a les seves torres elèctriques, aconseguint un 72% d’èxit reproductor.

Durant els mesos de cria, un 62% de les caixes niu disponibles han estat ocupades. Aquestes caixes, instal·lades estratègicament a les torres elèctriques, ofereixen un refugi segur per al gaig blau, una espècie que habitualment nidifica en cavitats naturals com les dels arbres vells, però que ha vist reduïdes les seves opcions de cria a causa de la desaparició d’aquests hàbitats. La combinació d’aquestes estructures amb l’ús d’eines tecnològiques, com les càmeres de fototrampeig i els emissors GPS, ha permès un seguiment constant dels ocells, detectant amb precisió les causes d’èxit i fracàs en la reproducció i els seus patrons de migració.

El gaig blau nidifica a Osona

Un dels fets més destacables d’aquest any és que, per primera vegada, el gaig blau ha nidificat a la Catalunya Central, concretament a la comarca d’Osona. Fins ara aquesta espècie només havia criat en zones com l’Alt Empordà, les Terres de l’Ebre, el Penedès, la Plana de Lleida i algun punt del Camp de Tarragona. El projecte ha arribat a Osona gràcies a la col·laboració entre Endesa i el Grup de Naturalistes d’Osona. L’any 2022, Endesa va cedir dues de les seves torres elèctriques, una de mitjana tensió i una de baixa, per instal·lar-hi caixes niu. En total, s’han col·locat cinc caixes a la zona, amb resultats excel·lents: dues parelles de gaig blau han criat amb èxit i han nascut nou polls.

Preservar la biodiversitat

El projecte Coracias no només beneficia el gaig blau, sinó també altres espècies en perill o en regressió, com el xot i el xoriguer petit. Aquestes aus han ocupat algunes de les caixes niu, fet que demostra la importància d’aquestes estructures per a la conservació de la biodiversitat. Les torres elèctriques, a més de servir com a punt de nidificació, proporcionen una protecció natural contra depredadors gràcies a la seva alçada.

Aquesta iniciativa forma part del Pla de Conservació de la Biodiversitat d’Endesa, que, des de fa més de vint anys, treballa en accions per minimitzar l’impacte de les infraestructures elèctriques en l’entorn natural. Endesa ha estat clau en la instal·lació de desenes de caixes niu en punts estratègics dels parcs naturals i en l’ús de tecnologia avançada per fer un seguiment acurat de les poblacions d’ocells. Les càmeres de fototrampeig no només permeten observar el comportament dels ocells, sinó que també ajuden a vigilar la presència de depredadors que podrien posar en perill els polls.

El gaig blau, conegut científicament com Coracias garrulus, és un ocell migrador transsaharià que arriba a Catalunya durant la primavera per reproduir-se i marxa a finals d’estiu. Es tracta d’una espècie amb una població molt reduïda a la Península Ibèrica, on està catalogada com en perill d’extinció, mentre que a Catalunya està considerada propera a l’amenaça. Amb una mida d’entre 29 i 32 centímetres de longitud i una envergadura d’uns 55 centímetres, destaca pel seu plomatge blau, un color poc comú entre les aus del nostre territori.

Els esforços per protegir aquesta espècie han estat constants. Al voltant de l’any 2000, la població de gaig blau a l’Empordà era d’entre tres i sis parelles reproductores. Amb la implementació del projecte Coracias, el nombre de parelles es va disparar a més de vint en menys d’una dècada. L’èxit d’aquestes accions ha estat possible gràcies a la dedicació de biòlegs, ornitòlegs i tècnics que treballen en la instal·lació de caixes niu i el seguiment de les aus, així com a la implicació de la comunitat local.

L’augment sostingut de la població de gaig blau és un exemple clar de com la col·laboració entre entitats privades i conservacionistes pot marcar la diferència en la protecció d’espècies amenaçades. Tot i això, encara queda molt per fer. El projecte Coracias continua amb la seva tasca de garantir que el gaig blau tingui un futur en els ecosistemes agrícoles i ramaders de l’Empordà i altres zones de Catalunya.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Fila Indie 4×11 – 18 desembre 2024

TRACKLIST KATE BOLLINGER – WHAT CAN I GIVE YOU HORSEGIRL – 2468 SAY LOU LOU – BLUE RUIN SEAROWS – CALICO DEAD GOWNS –...

Altres notícies