Expansió significativa de les zones tensionades a Catalunya
Aquesta decisió s’emmarca dins dels requisits establerts per la Llei estatal pel dret a l’habitatge, que busca adreçar els desequilibris al mercat d’habitatge i garantir un accés més just i assequible al lloguer.
Els requisits per a la inclusió en aquesta llista són clars: les famílies han de dedicar més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics, o que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers 5 anys un increment acumulat d’almenys 3 punts per sobre de l’IPC. Aquesta ampliació és una resposta als canvis significatius que s’han produït al mercat de l’habitatge aquests darrers mesos, on l’increment generalitzat del cost de l’habitatge, molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, malgrat la recent aplicació de la contenció de rendes, han fet necessària la revisió dels criteris emprats en la identificació dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat.
Què implica formar part de la llista de zones tensionades?
Ser part d’aquesta llista implica restriccions específiques en els lloguers: els nous contractes no podran superar el preu de l’últim contracte vigent durant els darrers cinc anys, ajustat anualment segons la clàusula d’actualització anual d’aquell contracte. A més, quan es tracti d’un gran tenidor —la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensat—, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu del lloguer. Aquestes mesures busquen frenar l’increment descontrolat dels preus de lloguer i garantir una major equitat en l’accés a l’habitatge.
Altres municipis de Catalunya inclosos en la llista
L’ampliació afecta no només el Baix Empordà sinó també altres comarques de Catalunya, incloent grans ciutats com Barcelona, Girona, Tarragona, i Lleida, i localitats turístiques com Cadaqués i Blanes, així com municipis d’interior com Mollerussa i Solsona. Amb aquesta nova inclusió, Catalunya comptarà amb 271 municipis regulats sota aquesta llei, cobrint aproximadament el 90% de la seva població, que supera els 7 milions de persones.
La tramitació que ara comença seguirà el mateix procediment que la primera declaració: S’obre un període d’informació pública de 20 dies