El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, es va reunir dimecres amb 22 representants dels municipis del litoral gironí afectats per la moratòria urbanística del litoral de la Costa Brava. Així doncs, la reunió tenia l’objectiu de concretar com es va prendre la decisió, una reunió que l’alcalde de Begur, Joan Loureiro, considera que els hi debien perquè els mateixos alcaldes es van assabentar de la decisió per la premsa.
L’Alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, ha explicat a Ràdio Capital que no es va concretar cada cas, sinó que es van explicar els detalls de quins tràmits es poden fer amb la moratòria en marxa i quins no.
Així doncs, la moratòria aprovada el passat 17 de gener per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona i que ja es troba en vigor, no afecta ni paralitza les obres que ja han començat, i de fet permet que es tramitin reformes i ampliacions de construccions existents i projectes que afectin solars no edificats dins dels teixits urbans històrics. Tot i així, no es podran tramitar projectes de reparcel·lació ni d’urbanització, ni tampoc llicències per començar noves edificacions.
L’objectiu amb aquesta moratòria és un temps de reflexió per redactar un Pla Director Urbanístic amb la col·laboració dels ajuntaments que tindrà en compte si un sector que es pretén urbanitzar és sostenible o no, amb els criteris de llunyania dels nuclis urbans o de l’impacte paisatgístic, entre d’altres.
Pel que fa a Palafrugell, hi ha dos espais en possible conflicte per la moratòria. D’una banda, Sant Sebastià, pendents de renovar un permís d’obres que havia caducat i que ara també queda pendent segons la decisió després de la moratòria. D’altra banda, el permís pendent d’aprovació d’Aigua Xelida també quedarà afectat per la moratòria.