Després de la sortida de Norbert Botella del govern, els dos partits de l’Executiu, ERC i Avancem, han emès un comunicat conjunt valorant “positivament” la feina feta els primers deu mesos de govern i consideren “imprescindible” que el municipi segueixi amb “un govern d’esquerres”. Amb la marxa de Botella, l’equip de govern queda reduït a set regidors i regidores, i ja s’han repartit novament les competències de cadascun d’ells.
Norbert Botella (Republicans) era, fins ahir, el responsable de Turisme i Medi Ambient. La primera d’aquestes competències les assumeix l’alcalde Miquel Bell-lloch (ERC), mentre que qui encapçalarà l’àrea de Medi Ambient serà la primera tinenta d’alcaldia, Elisenda Pérez (Avancem). Aquests canvis també han comportat una nova reestructuració perquè Pérez, fins ara, també era responsable de l’àrea d’Igualtat, que ara assumeix Carla Rebull (ERC), tercera tinenta d’alcaldia.
Al seu torn, Carla Rebull també es feia càrrec de les competències de Promoció Econòmica, que ara passen a estar en mans de Salvador Miquel (ERC). D’aquesta forma, l’organigrama queda així:
- Miquel Bell-lloch (ERC): Alcalde. Competències de Seguretat, Trànsit, Mobilitat, Patrimoni i Turisme.
- Elisenda Pérez (Avancem): Regidora d’Espai Públic, Medi Ambient i Pagesia. Primera tinenta d’alcaldia.
- Carme Viñas (ERC): Regidora de Serveis Econòmics, Urbanisme i Recursos Humans. Segona tinenta d’alcaldia.
- Carla Rebull (ERC): Regidora de Serveis Generals, Benestar Social i Igualtat. Tercera tinenta d’alcaldia.
- Elena Serra (ERC): Regidora de Noves Tecnologies i Joventut. Quarta tinenta d’alcaldia.
- Josep Abellí (Avancem): Regidor d’Ensenyament, Cultura i Festes. Cinquè tinent d’alcaldia.
- Salvador Miquel (ERC): Regidor d’Esports, Promoció Econòmica i Participació Ciutadana.
En el comunicat enviat als mitjans, ERC i Avancem diuen que el seu equip de govern “ha hagut de fer front durant aquests mesos als estralls del temporal Glòria quan encara no s’havia recuperat dels dos temporals anteriors” i, també, “a una pandèmia que ha canviat tot el que havíem previst”. Defensen que la seva màxima és “la de treballar per Calonge i Sant Antoni i per a tots els seus veïns i veïnes”. També diuen que volen seguir “donant resposta a la voluntat majoritària dels veïns i veïnes del municipi per fer un govern d’esquerres, progressista i ambiciós” que fixa nous objectius socials i de benestar econòmic.
Finalment, en aquest comunicat, també afirmen que seguiran “amb la mà estesa a tots els grups del consistori per seguir escoltant i treballant per arribar a acords i fer avançar el municipi amb les actuacions que necessita”. I, en última instància, agraeixen la tasca del regidor Norbert Botella i l’emplacen “a seguir aportant idees i projectes per fer del poble un encara millor”. Precisament, aquest comunicat el van publicar hores després de l’anunci de Botella de deixar el govern, que el deixava entre crítiques per, a parer seu, “una mala gestió econòmica i de personal” de l’Ajuntament, per “sentir-se arraconat” i perquè, segons diu, va saber “extraoficialment” que “ERC i Avancem havien negociat l’entrada al govern d’un grup de l’oposició”. Aquest grup de l’oposició, segons va conèixer Ràdio Capital a través de fonts socialistes, és el PSC.
No es tracta dels primers canvis que pateix aquest govern. El mes de gener d’enguany, la número 2 d’ERC i segona tinenta d’alcaldia, Ester Bonaventura, va presentar la seva dimissió per “motius personals”. La va reemplaçar Elena Serra, número 6 de la llista d’Esquerra. D’altra banda, amb la sortida de Botella, el govern deixa de tenir vuit regidors i passa a tenir-ne set. Norbert Botella també era el tercer tinent d’alcaldia, que ara ocuparà Carla Rebull, fet que fa entrar a la cinquena tinença d’alcaldia a Josep Abellí, el segon regidor d’Avancem.
Aquesta situació aboca al municipi en la incertesa política. El govern es troba en minoria, amb set suports dels 17 edils que hi ha al Ple. La CUP és el soci extern del Govern, i fins ara era el que permetia arribar a la majoria. Aquest vuitè vot, però, podria estar en dubte. Els cupaires donaran a conèixer quin és el seu posicionament. Malgrat que la CUP mantingués el seu suport al Govern, l’equip seguiria en minoria, i tindrà complicat poder aprovar mesures al Ple. També cal apuntar que el PP, grup de l’oposició, ha defensat que fa una “oposició constructiva” i en algunes votacions s’ha sumat al govern d’ERC i Avancem.
El principal grup de l’oposició, Junts per Calonge i Sant Antoni, compta amb quatre regidors. El seu darrer equip de govern estava format per quatre partits: CiU, PSC, Compromís i PP (el regidor popular va passar a ser no adscrit després del referèndum de l’1 d’octubre de 2017). Si Junts sumés els tres regidors del PSC, tindria set suports, els mateixos que ERC i Avancem. Faltarà conèixer quins moviments faran a partir d’ara el regidor per Republicans, el de la CUP i el del PP, que seran clau per determinar l’estabilitat política al municipi.