L’equip de govern de Calonge i Sant Antoni, format per ERC i Avancem, ha lamentat que ahir no tiressin endavant quatre punts de l’ordre del dia del ple extraordinari, i considera que “és una irresponsabilitat amb majúscules bloquejar temes imprescindibles per la ciutadania en un moment complicat com aquest”. Junts, PSC, Republicans i PP van demanar “més informació” en aquests punts, i Esquerra i Avancem defensen que “aquesta informació se’ls va donar a la Comissió Informativa prèvia al ple, on podrien haver preguntat dubtes, i no ho van fer”.
Per la seva banda, Junts per Calonge i Sant Antoni, PSC, Republicans i el PP han enviat avui un comunicat conjunt on lamenten “el cop de porta de l’alcalde Bell-lloch a un pla de xoc per a la crisi de la COVID-19”. També li volen “exigir que surti de l’aïllament i destini urgentment un milió d’euros per reactivar el municipi”.
En concret, els punts que no van prosperar ahir van ser l’aprovació de dos convenis amb el Consell Comarcal del Baix Empordà: un feia referència a l’actualització de la delegació de competències en matèria de Serveis Socials, i un altre tenia a veure amb l’habitatge. L’oposició també va tombar la tramitació dels nous nomenaments dels actuals regidors i regidores del cartipàs a organismes supramunicipals i l’adhesió de la vila a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE). En tots aquests casos, Junts, PSC, Republicans i el PP van votar deixar-ho sobre la taula per “renegociar-ho” i “adaptar aquests convenis als efectes que vagin sorgint de la crisi del coronavirus”, tot i que l’Executiu va obrir la porta a anar afegint “addendes a aquests convenis en propers plens” i així poder aprovar ja aquests documents “per permetre l’entrada de professionals que reforcin els Serveis Socials”. La CUP es va abstenir en el conveni de Serveis Socials i va votar deixar en stand-by l’adhesió a l’AICE. El PP va votar, en aquest darrer cas, no deixar-ho aturat perquè directament “rebutja” l’adhesió.
Sobre els punts no tramitats, Esquerra i Avancem creuen que “és una falta de respecte per part d’alguns dels partits de l’oposició als veïns i veïnes del municipi”. Asseguren que mantenen “la mà estesa a l’oposició” i que escoltaran “tot el que vulguin comunicar-los, proposar-los i exigir-los”. També sostenen que “segueixen treballant per fer front a la crisi que hi ha”. A principis de maig, ambdós partits van explicar que estaven enllestint un paquet de mesures de més de 900.000 euros.
En el comunicat de Junts, PSC, Republicans i el PP, les quatre formacions afirmen que no van votar a favor d’aquests punts perquè “ignoraven i no feien front a la greu situació actual que pateix Calonge i Sant Antoni”. Defensen, però, que sí que van votar a favor de “les mesures que permeten que el municipi segueixi funcionant”.
Els quatre partits també apunten que és “greu” que, “després de 82 dies sense celebrar cap ple”, no s’inclogués en l’ordre del dia “cap punt per aprovar mesures per pal·liar la crisi econòmica, sanitària i social que viu la vila”. Expliquen que és “preocupant” que “hi ha 596 persones més sense feina respecte al 2019” i que “el Banc d’Aliments ha hagut de triplicar les seves ajudes”. Per això, opinen que “la situació clama reaccionar”.
Els quatre partits van sol·licitar un ple extraordinari per debatre mesures d’un pla de xoc que havien preparat. Precisament, l’Executiu va anunciar el dimecres que no se celebraria aquest ple extraordinari, ja que informes de Secretaria i Intervenció del consistori “avalen que les modificacions de pressupost no son competència del ple”, ja que “la incoació d’un expedient de concessió de crèdit extraordinari i suplement de crèdit és competència d’alcaldia”. Les quatre formacions “lamenten que es negués aquesta convocatòria”.
Es queixen que “l’alcalde estigui tancat i aïllat, que no obri cap diàleg amb l’oposició o teixit associatiu i productiu” i demanen “un pacte transversal per a la reactivació” i un “gran acord entre les forces polítiques del municipi i sectors afectats per aquesta crisi”. Finalment, Junts, PSC, Republicans i el PP destinaran a finalitats socials la retribució que perceben com a grup municipal amb representació a la Corporació, una mesura a la qual també s’hi sumen la CUP, ERC i Avancem, tal com van dir al Ple.