19.2 C
Pals
Dijous, 19 setembre 2024
- Publicitat -

El Govern declara el Drac i l’Àliga de la Bisbal Bé Cultural d’Interès Nacional

A aquestes dues figures se n'hi sumen tres més que són el Drac de Vilafranca del Penedès, el Gegantó de Lladrefaves de Valls i la gegants de Cal Fiol de l'Arboç

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Govern ha declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) cinc elements d’imatgeria festiva entre els quals es troben el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà. Aquest és el primer cop que es protegeixen com a BCIN aquest tipus d’elements, després que el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i la Direcció General del Patrimoni Cultural, iniciés l’any 2019 el projecte comú per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional d’un conjunt d’elements de la imatgeria festiva lligats a les festes i tradicions emblemàtiques de Catalunya.

A aquestes dues figures de la Bisbal d’Empordà se li sumen el Drac de Vilafranca del Penedès, el Gegantó Lladrefaves de Valls i la geganta de Cal Fiol de l’Arboç. Cal destacar que aquests elements es conserven en espais que en garanteixen la conservació i protecció, com són els de titularitat municipal (en tres d’ells) o a l’interior de l’església parroquial, en el cas dels dos de La Bisbal d’Empordà.

Les figures només surten en ocasions especials i, molts cops, se’n treuen rèpliques per minimitzar-ne els danys i el desgast. A més, se sotmeten a restauracions periòdiques per garantir-ne una bona conservació.

Una de les accions que ha impulsat el Departament de Cultura, a part de declarar-les BCIN, ha estat la digitalització en 3D per facilitar-ne la restauració i difusió. D’aquesta manera, les figures poden estar presents en exposicions sense haver de fer cap trasllat.

Les figures que s’han triat, totes lligades a la celebració del Corpus, han complert uns criteris establerts des del Departament: per l’alt valor etnològic i històric dels elements, que traspassen l’àmbit estrictament municipal; per l’alt valor simbòlic, vinculat a les festes patrimonials i tradicionals, algunes d’elles declarades d’interès nacional; i per l’alt valor artístic i l’estat de conservació, amb atenció a la seva antiguitat, autenticitat i singularitat. També s’ha tingut present que les restauracions realitzades no hagin alterat significativament l’aspecte original. Altres trets excepcionals d’aquest tipus de béns són els relacionats amb la simbologia i el lligam sentimental i identitari de les poblacions, vinculat a les tradicions ancestrals.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Drets Socials demana la col·laboració de Foixà per acollir menors i manté el recurs per habilitar El Mercadal

El Departament de Drets Socials ha sol·licitat la "màxima col·laboració" de l'Ajuntament de Foixà en l'acollida de menors, tal...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -