11.8 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

El Govern descarta l’entrada en la fase 2 d’emergència per sequera però mantindrà les restriccions

Tot i les pluges dels darrers dies, el Govern admet que encara ens trobem en una situació "d'extrema sequera"

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El Govern, després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, ha descartat entrar en la fase 2 d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat. Tot i les pluges de la darrera setmana ha vist necessari mantenir les restriccions actuals durant l’estiu. Per tant, al Baix Empordà hi ha 11 municipis que es mantindran en aquesta fase 1 d’emergència per sequera que va iniciar-se el passat mes de febrer.

La portaveu del Govern de la Generalitat, Patricia Plaja reconeix que aquestes pluges que han caigut durant la Setmana Santa han estat generalitzades i les aportacions han estat “vitals per als boscos i cultius”, aportant així, “un recurs que ha estat molt beneficiós després de molts mesos d’absència de pluges”. Tot i això, ha volgut remarcar que encara ens trobem en una situació de sequera “extrema” i caldrà veure com influeix el desglaç en els cabals dels rius.

El secretari general d’Acció Climàtica, Josep Vidal, ha destacat que la possibilitat d’aixecar l’emergència per sequera en el sistema Ter-Llobregat vindrà condicionada per les pluges que puguin caure en els propers mesos, així com la generació de més recursos i la baixada del consum d’aigua per les restriccions actuals.

Des del Govern reconeixen que analitzen cada situació de manera “quirúrgica” per veure com evoluciona la sequera i la falta de pluges al territori. Josep Vidal ha remarcat que fins que no s’assoleixin unes bones xifres d’aigua en les reserves no es podran aixecar les mesures de restricció per sequera.

Els municipis del Baix Empordà que encara es troben en fase 1 d’emergència per sequera són Begur, Calonge i Sant Antoni, Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Pals, Regencós, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Torrent. La resta de municipis del Baix Empordà que depenen de l’Aqüifer del Baix Ter encara es troben en fase d’alerta.

La pujada dels nivells dels embassaments

Doncs amb les últimes dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en el sistema Ter-Llobregat les reserves se situen al voltant dels 110 h³ i prop del 18% de la seva capacitat. Si es comparen amb les dades de fa un mes, el guany ha estat prop de 20 hm3 i prop de 3 punts percentuals. Es trenca així una tendència negativa des de l’estiu de 2023, que millora de manera molt tímida la situació, però que encara presenta uns volums insuficients per a canviar a un escenari. 

Tots els embassaments del sistema Ter-Llobregat encara continuen registrant increments. L’embassament que més ha crescut és Sau, que ha passat de l’1% (i menys de 2 hm³) de principis de març al prop del 7% amb 11,5 hm³. Susqueda s’ha mantingut estable, mentre que la Baells ha guanyat uns 5 hm³, la Llosa del Cavall 1 hm³ i Sant Ponç més d’1 hm³. En els propers dies es mantindrà encara la tendència creixent, ja que encara els cabals de capçalera són més alts que a principis de març i encara es preveu que el desgel aporti una mica més d’aigua. Es preveu que l’aportació pendent pugui ser d’uns 5 hm³.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies