13 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

Proposen el massís del Montgrí, per reintroduir l’ibis ermità a Catalunya

La Generalitat de Catalunya treballa en un projecte per reintroduir l’ibis ermità al massís del Montgrí, amb el suport d’entitats locals. Aquesta espècie es va donar per extinta al Mediterrani durant 300 anys, però s’ha recuperat a Europa gràcies a la criança controlada. La reintroducció està prevista per a la primavera del 2025.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

La Secretaria General de Transició Ecològica està desenvolupant un projecte per reintroduir l’ibis ermità a Catalunya. El massís del Montgrí és l’espai seleccionat per al desplegament del pla, que es preveu per a la primavera del 2025. L’actuació es troba en fase d’estudi de viabilitat i idoneïtat de la zona, amb el vistiplau de la finca Torre Ponsa, situada dins del massís.

L’ibis ermità, una espècie que va desaparèixer del Mediterrani durant més de 300 anys, ha anat recuperant població gràcies a la criança controlada en zoològics d’Àustria i Alemanya. Avui en dia, ja hi ha uns 2.000 exemplars a Europa. Aquest procés ha estat liderat per iniciatives públicoprivades que han facilitat l’alliberament progressiu dels ocells i la seva migració cap a zones més càlides.

El projecte compta amb la col·laboració de l’entitat Waldrappteam Conservation and Research, que dirigeix el biòleg Johannes Fritz. Aquesta organització lidera un programa de guia assistida per humans que acompanya els ibis durant el seu viatge migratori de 2.800 quilòmetres fins a Cadis. Aquest any, la bandada, guiada per dues persones amb ultralleugers, ha fet una parada a Ordis, a l’Alt Empordà.

La fundació ALIVE, presidida per Bernat Garrigós, i l’associació Amics dels Aiguamolls i del Patrimoni Natural de l’Empordà (AAPNE), han mostrat interès en participar en aquesta iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies