El Govern català invertirà 2.300 milions d’euros fins al 2040 en infraestructures hídriques per reduir la dependència de l’aigua de pluja a Catalunya. D’aquesta inversió, 1.000 milions ja estaven planificats. Una de les noves mesures és la construcció d’una dessaladora a la Costa Brava nord, que tindrà un cost de 200 milions d’euros i que serà finançada pel govern espanyol. Encara no s’ha decidit la seva ubicació definitiva.
A més a més, es preveu desviar les aigües residuals del riu Besòs cap al riu Llobregat per reaprofitar-les a través de les potabilitzadores existents, mentre s’espera la finalització de les noves potabilitzadores del Besòs, previstes per al 2033. Aquestes mesures s’emmarquen en un pla que aspira a garantir el 70% del consum d’aigua amb recursos propis el 2027, superant l’actual 33%.
La portaveu del Govern i consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha afirmat que no es contemplen sancions als municipis que incompleixin els topalls de consum d’aigua, apostant per la col·laboració institucional i el suport financer per millorar les infraestructures locals.
El pla també inclou l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, prevista per iniciar-se a la tardor, i la construcció d’una nova dessalinitzadora al Foix. A part, es treballa en la modernització de l’estació de potabilització del Ter, amb obres que duraran 48 mesos, i en la reparació de la canonada amb fuites que afecta Badalona i Santa Coloma de Gramenet.
Aquest dimarts, a Tarda Capital, el nou responsable de medi ambient del Govern, Jordi Sargatal, ha estat parlant amb Joan Bosch i ens ha comentat algun detall sobre la nova dessalinitzadora de la Costa Brava.