16.3 C
Pals
Dijous, 21 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

El Grup de Defensa del Ter lamenta que només han prosperat dues denúncies de les 220 que han presentat

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Aquest dimecres el Grup de Defensa del Ter ha presentat un mapa interactiu (ja.cat/jmsrt) on es detalla les denúncies que ha rebut l’entitat al llarg de 30 anys. Per tipologies, s’identifica si es tracta d’una possible agressió als rius i rieres, si és un abocament de purins o si són problemàtiques relacionades amb les granges, la indústria, la mort d’animals, tala d’arbres o altres. De les 220 denúncies, 80 fan referència als rius i rieres, 46 a altres tipologies i 38 a purins i granges.

En una comarca amb més d’un milió de porcs, el GDT no descarta que el nombre de denúncies vagi en augment. Per això, demanen a la ciutadania en general que segueixi avisant-los de totes les agressions al medi natural, ja siguin de contaminació al territori o que puguin esdevenir un perjudici per la salut de les persones.

De fet, la rapidesa en la detecció del fet pot suposar la rectificació o pot derivar en una denúncia. Mary ha explicat que és important avisar “en el moment que veu l’abocament, perquè sinó l’aigua s’emporta la brutícia i quan arriba qui ha d’investigar aparentment no hi veu res, tot i que el mal a la biodiversitat ja està fet”.

El grup també demana a l’administració un canvi de la normativa pel que fa a les sancions. En aquest sentit, Mary ha posat de relleu el cas de l’industrial Josep Ramisa al Lluçanès en què “li sortia més a compte pagar la multa que abocar els purins al camp”. Aquell cas va ser sonat perquè l’any 2015 es va condemnar l’empresari a cinc mesos de presó i a pagar una multa de 1.800 euros per haver abocat entre 450.000 i 675.000 litres de purí a la riera Gavarresa, al Lluçanès. “No pot ser que delinquir surti més a compte que fer les coses bé”, ha denunciat la presidenta del GDT.

El grup també vol que els protocols d’administracions com els Agents Rurals, l’Agència Catalana de l’Aigua, o cossos com els Mossos d’Esquadra o la Fiscalia canviïn. “Massa sovint les denúncies es perden per manca de rigor o d’interès en la investigació de l’origen dels fets”, han criticat Ginesta Mary. I tot plegat acaba en “un accident, una fuita fortuïta o un advertiment”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

El reciclatge al Baix Empordà: radiografia per tipus de residus i municipis

El Baix Empordà presenta diferències significatives en el reciclatge de matèria orgànica, paper i cartró, vidre, envasos lleugers i residus voluminosos. Begur, Palafrugell i Albons lideren en diverses fraccions, mentre que municipis com La Bisbal d’Empordà destaquen en el reciclatge de paper i cartró. Encara queda marge per millorar en altres residus com tèxtils i olis vegetals.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -