El guardó del concurs Fem bullir l’olla és una reproducció d’una olla de ceràmica històrica que s’ha conservat al jaciment d’Ullastret. Aquesta peça és molt important sobretot pel seu context. Es va trobar no només l’olla, sinó també un trípode de ferro que l’aguantava. A més, tenia ossos en el seu interior, cosa que fa pensar que l’olla estava al foc i es va abandonar in situ a poblat d’Ullastret. Gabriel de Prado és el responsable del Museu Arqueològic a Ullastret:
En concret, els arqueòlegs pensen que podria datar dels anys 300 i 200 aC. Aquesta peça, de fet, estarà a partir d’aquest divendres en una exposició titulada “El geni culinari”, que s’inaugura a la seu de Girona del Museu d’Arqueologia.
Ara, amb aquests premis de Fem bullir l’olla, el ceramista de Fontenta Jordi Bonaventura s’ha fet una reproducció que serveix com a guardó pels premiats. Hem volgut parlar amb ell i ens explicava la difícil situació del gremi a l’Empordà:
Els ceramistes han hagut de buscar nous mercats i nous productes, per exemple buscant nous esmalts, o apostant per nous models que cridin l’atenció del comprador. A més, s’han unit sota la marca Ceràmica de la Bisbal per potenciar el producte autènticament artesanal. Al cap i a la fi, els que ho coneixen, diuen que les cassoles de terrissa fan el menjar més bo.