El litoral de la Costa Brava i el massís de les Gavarres son les principals preocupacions dels Bombers i els Agents Rurals per aquesta campanya d’estiu a les comarques gironines. Si bé les pluges han donat una certa treva, especialment remullant els marges de les carreteres, des dels dos cossos alerten que hi ha una sequera estructural que els obliga a estar “molt atents” aquests propers mesos. El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, recorda que no plou igual a tot arreu i les zones boscoses de costa amb urbanitzacions preocupa especialment. Tot i això, els Bombers destaquen l’increment tant de personal com de material als parcs per afrontar la campanya forestal i la bona feina que s’ha fet amb les franges d’autoprotecció.
L’incendi de Castell d’Aro del mes de juliol de l’any passat és un exemple del que preocupa als Bombers i als Agents Rurals de la regió de Girona aquest proper estiu. El litoral de la Costa Brava és una de les zones sensibles en aquesta campanya forestal. Malgrat les pluges dels darrers mesos, des dels cossos d’emergència avisen que hi ha molts espais boscosos propers al mar que estan secs i poden ser un focus d’incendi.
A més, el cap dels Bombers a la regió, Jordi Martín, recorda que es tracta de zones habitualment habitades i això obliga a destinar més efectius per poder protegir les cases o evacuar persones. “Tenim un litoral que va de Portbou a Blanes on la pluja no ha arribat amb tanta abundància com en d’altres llocs”, ha alertat.
De totes maneres, Martín reconeix que s’ha fet “molt bona feina” en relació a les franges d’autoprotecció al voltant de cases per tal de poder dificultar que les flames puguin avançar en cas d’incendi i assenyala que les Gavarres son, com cada any, un dels espais sensibles per la quantitat de massa forestal que s’hi acumula.
Amb tot, Martín celebra que aquesta campanya l’afronten amb més efectius, tant materials com d’increment de personal als parcs. En concret, en els setze parcs professionals que hi ha a la demarcació hi haurà 474 efectius repartits que comptaran amb el suport de 183 bombers voluntaris.
A més, també hi haurà 20 Equips de Protecció Activa Forestal (EPAF) i 73 Ajudants d’Ofici Forestal (AOF). A banda, cal tenir en compte el reforç aeri que es concreta amb dos helicòpters bombarders, un helicòpter de comandament i coordinació un altre de rescat i dos avions de vigilància i atac, a banda dels drons que permeten “treballar amb més eficàcia i seguretat”, segons Martín.
Demanen prudència, especialment per Sant Joan
Des dels cossos d’emergència demanen “molta prudència” a la ciutadania i que “siguin concients de quina activitat es va a fer”. En aquest sentit, recorden que la majoria dels incendis son conseqüència de la mà de l’home i la sequera estructural dels darrers anys fa que el risc sigui “molt alt”.
A més, el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Joan Mayoral, ha demanat especial cura de cara a Sant Joan. Mayoral també ha destacat Girona com una regió “exemple” en relació a les franges d’autoprotecció.
Finalment, el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, ha reconegut que la pluja que ha caigut els darrers dies ha servit per remullar la vegetació “més fina”. En concret ha anat bé pels marges de les carreteres, que solen ser un dels punts habituals d’inici d’incendi, per les burilles de cigarret que s’hi llancen, com va ser el cas del foc forestal que va afectar el Cap de Creus.