Fotografia: Neus Mar. Imatge d’Arxiu (2021)
En el programa especial per la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell ens hem preguntat si el món de l’havanera continau sent tan masculí com era als seus inicis o fa uns anys. El cert és que, en comparació amb els homes, són poques les dones artistes que han actuat a l’escenari de la Cantada. Aproximadament, són només el 20% del total d’artistes que hi han actuat, segons ha analitzat Ràdio Capital. I només hi ha hagut un 5% d’actuacions de dones solistes o de grups liderats per dones. Hem parlat amb algunes artistes que hi han actuat i que porten anys dedicant-se al món de l’havanera per saber què en pensen.
Una d’elles és la Núria Berengueras, del Grup Ultramar. La Núria va començar a cantar l’any 1978, amb el grup Quatre Veus. Era la líder del grup, convertint-se així en la primera dona en dirigir-ne un. Assegura que ella NO li va donar massa importància a aquest fet, ja que simplement es veia com una persona a qui li agradava cantar havaneres. Ara bé, explica va tardar poc a adonar-se que hi havia gent que NO hi estava d’acord.
Una altra cantant d’havaneres amb molts anys de trajectòria, i a més, de solista, és la Neus Mar. Ella va començar el 2006, i ens ha explicat com se sentia en aquella època.
I després, també hem pogut parlar amb un altre grup format per tres cantants. Són Haváname, que van ser el primer grup NOMÉS de dones en actuar a Calella. N’ha parlat a Ràdio Capital la directora del grup, Aleli Vázquez.
Actualment, totes creuen que el món de l’havanera ha millorat en aquest sentit. Ara bé, també creuen que encara queda feina per fer. La Neus Mar ens ha posat l’exemple d’una situació que va viure fa poc.
Tot i això, Núria Berengueras i Haváname celebren els avenços que asseguren que hi ha hagut fins ara. Ara bé, també creuen que cal seguir treballant.
Les dues creuen que cal normalitzar del tot el fet que hi hagi dones en les havaneres, i que ha de deixar de ser un tema de debat.