Aquest divendres el Museu de la Pesca commemorarà el 20è aniversari de l’activitat de Converses de Taverna, amb una edició especial que tindrà lloc a partir de les 19 h, a l’Espai del Peix.
Amb aquest acte, el Museu de la Pesca vol subratllar el paper cabdal de la memòria oral popular, fràgil i perible per definició, en l’exercici de recuperació del patrimoni immaterial de la Costa Brava, a través d’una de les activitats més icòniques, longeves i exitoses que aquest equipament cultural ve organitzant de forma ininterrompuda des de 2001.
En aquesta ocasió els convidats seran persones vinculades amb l’activitat durant dècades. Concretament, Joan Lluís Alegret, director de la Càtedra d’Estudis Marítims; Quim Esteve, president de l’associació Amics del Museu de la Pesca; Francesc Subirats, armador i expatró major de la Confraria de Pescadors de Palamós; i l’Antoni Martí, productor i realitzador audiovisual.
Tots ells reflexionaran sobre el significat i el valor de la transmissió de la memòria de la mar, de la importància de preservar aquesta riquesa del patrimoni etnològic marítim i pesquer. Aquesta edició especial de les Converses seran moderades pel director del Museu de la Pesca, Miquel Martí.
L’acte serà un reconeixement també a tothom que ha compartit desinteressadament amb el Museu la seva memòria al llarg de vint anys i un acte de record d’aquelles persones que ja no hi són, així com dels espais que han estat escenari de l’activitat, com la taverna de Ca la Pepa Caneja, o bé el restaurant Can Blau.
D’acord amb les mesures que cal aplicar per evitar contagis de Covid, l’activitat té lloc ara a l’Espai del Peix, amb la presència de públic d’acord amb l’aforament de la sala i seguint en tot moment les només de seguretat i higiene indicades contra la pandèmia. Aquesta edició especial de les Converses de Taverna també seran retransmeses en directe a través del canal de Youtube del Museu de la Pesca.
20 anys de Converses de Taverna
El gener de 2001 el Museu de la Pesca organitzava, en el marc de la taverna Ca la Pepa Caneja, la primera sessió de Converses de Taverna. Va néixer amb l’objectiu enregistrar, preservar i difondre i compartir els sabers, expertesa, anècdotes i experiències acumulades per la gent de mar de la Costa Brava: pescadors, navegants, peixaters, cuiners del peix, corallers, treballadors del port, submarinistes, etc.
Al llarg de vint temporades ininterrompudes, convidats de diferents generacions i procedències han compartit els seus records al voltant d’una taula per ser enregistrats i guardats com el més gran repositori de la memòria marinera de la Mediterrània.
En concret, s’han realitzat 131 sessions de Converses de Taverna, per les quals han passat més de 180 homes i dones relacionats d’una forma o altra amb la mar, la pesca, la navegació, la cuina marinera, el peix, la ciència marina, el submarinisme, els treballs portuaris, la construcció naval, els barris mariners o les activitats nàutiques.
Des d’una perspectiva etnològica, les sessions han girat al voltant de temes com el mar i els peixos, la pesca i els oficis mariners, les tripulacions, les embarcacions, les feines a bord i en terra, habilitats i experiències tècniques, el comerç i la transformació del peix, la cuina marinera a bord i als restaurants, creences i supersticions, la vida quotidiana als barris mariners, temporals i naufragis, els fars i la seguretat marítima, el transport marítim, les confraries de pescadors, la meteorologia en mar o els ecosistemes i l’explotació del medi, entre molts altres.
L’enregistrament de totes les sessions ha generat un arxiu documental amb centenars d’hores de gravació que es troba en la base dels continguts moltes de les accions i activitats que genera contínuament el Museu de la Pesca. La col•lecció de Converses de Taverna es pot consultar a Documare: Centre de Documentació de la Pesca i el Mar. Està previst que ben aviat es puguin consultar totes les sessions de forma digital.
Creant precedent
El format de Converses de Taverna ha estat imitat per moltes altres institucions arreu de la Mediterrània. Actualment diferents museus de Catalunya, les Illes Balears i la Catalunya Nord organitzen activitats molt similars. De fet, el 2017 el Museu de la Pesca va assessorar i apadrinar les Converses de Taverna organitzades pel Parc Natural Marí del Golf de Lleó, a Cotlliure.
Memòria Viva
Des del 2016, les Converses de Taverna s’integren en el programa Memòria Viva, una suma d’activitats de recuperació i difusió del patrimoni immaterial organitzades al llarg de tot l’any pel Museu de la Pesca, i on s’integren, a més, les Imatges que fan parlar i Mestres i mestresses dels fogons.
Les Converses de Taverna són una activitat organitzada pel Museu de la Pesca amb la col•laboració de l’Ajuntament de Palamós i la Càtedra d’Estudis Marítims, que compta amb el suport del programa Memòria Oral que impulsa l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Amics del Museu de la Pesca, la Confraria de Pescadors de Palamós, la Diputació de Girona, Ports de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Damm.