El dilluns, 16 de juliol, a les 20 h, el Museu de la Pesca de Palamós ha obert el cicle de documentals “Mar Fràgil” inclòs a la 8a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, organitzada pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.
Aquesta mostra se centra en la projecció, els dies 16, 17 i 18 de juliol (20h), de tres produccions audiovisuals que són vinculades al patrimoni etnològic des d’una perspectiva històrica, amb una voluntat de mostrar l’evolució i comparar el territori, la societat i el sector pesquer d’abans i d’ara.
Les tres sessions previstes, gratuïtes i obertes a tothom, mostren diferents perspectives d’una Costa Brava i d’un Palamós transformats pel pas dels anys, pels canvis d’hàbits, per l’impacte tecnològic en les activitats quotidianes, per la desaparició d’oficis emblemàtics… però també per la reivindicació del col·lectiu i la mirada cap al futur. Els debats posteriors a les imatges intentaran posar en context els audiovisuals i els seus protagonistes.
El dilluns passat s’ha projectat el documental titulat “L’època daurada del moll de Palamós” mitjançant el qual es fa una mirada a l’àmbit portuari palamosí amb les imatges enregistrades per Narcís Sans. Al llarg de la segona meitat del segle XX, va enregistrar diferents escenes, moments i personatges del port palamosí, aconseguint un document imprescindible per reconèixer les transformacions del port, la seva gent i les seves tradicions, inclosa la festivitat de la Verge del Carme.
El dia 17 de juliol ha sigut el torn per a la projecció de la producció “La Carmeta i el moll” de Maria Velasco. Aquest curt mostra la Carmeta, de 80 anys i de Roses, com una de les darreres remendadores de la costa catalana. A través del seu testimoni es fa un recorregut històric del món de la pesca per parlar del passat, present i futur del pescador.
Al llarg de l’acte s’obrirà conversa amb la directora d’aquesta producció, Maria Velasco, i amb Eliseu Carbonell, antropòleg i professor a la Universitat de Girona, sobre el paper de la dona en el món de la mar.
Finalment el dimecres 18 de juliol el cicle de documentals “Mar fràgil” es tancarà amb el documental “La transformació de la pesca”.
La sessió de dimecres compararà dos períodes, amb 30 anys de diferència, per parlar de les diferències i continuïtats en una activitat emblemàtica de la Costa Brava. I per fer-ho es comptarà amb els pescadors locals Fèlix Boquera i Carles Figueres.