Durant aquest mes d’abril, s’han submergit 25 hàbitats artificials al port de Palamós com a part del projecte científic RESMED+, liderat per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Perpinyà. Els hàbitats, coneguts com a Biohut, s’han col·locat sota els pantalans de la marina i al voltant d’una embarcació del Museu de la Pesca.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és estudiar el comportament i la recuperació de les espècies marines dins del port. Els investigadors volen demostrar que aquestes infraestructures poden actuar com a hàbitats naturals i afavorir el reclutament d’espècies, com es produiria al medi marí sense intervenció humana.
El projecte inclou un seguiment científic durant els pròxims dos anys, a càrrec de biòlegs marins. Aquesta observació permetrà avaluar com evolucionen les espècies que habiten aquests nous espais i quines són les condicions més favorables per fomentar la biodiversitat marina.
El port de Palamós esdevé un punt clau dins aquesta estratègia, gràcies a la seva ubicació a la Costa Brava i al model de gestió compartida que impulsa la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà. Aquest espai de treball aplega una vuitantena d’organismes públics, científics i agents del territori amb l’objectiu de protegir el medi marí i fomentar un ús sostenible dels recursos.