El Museu de la Pesca, a Palamós, impulsa un nou projecte amb l’objectiu de seguir potenciant, entre el públic en general, la difusió del patrimoni etnològic, en una iniciativa que compta amb el suport de l’Observatori de Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI) de la Generalitat de Catalunya.
Per això ha elaborat un recurs audiovisual basat en l’edició d’un conjunt de vídeos mitjançant els quals poder donar a conèixer oficis pesquers; o bé apropar alguns consells per a poder conservar i mantenir en el temps, objectes que formen part del patrimoni particular de cada persona.
Ambdós projectes han estat pensats i plantejats en el període que la pandèmia no ha permès obrir al públic equipaments com els museus, impossibilitant poder fer activitats presencials. Amb aquestes propostes audiovisuals del Museu de la Pesca es permet seguir apropant coneixements a la ciutadania, amb un valor educatiu.
“Destresa marinera”
Amb el nom de “Destresa marinera” s’han editat un conjunt de set vídeos que en aquesta primera entrega parlen de l’art d’armar i reparar ormeigs de pesca, una professió que està desapareixent progressivament dels ports catalans.
Aquest projecte audiovisual documenta les habilitats i coneixements de persones que han dedicat la seva vida a armar, cosir i reparar els arts de pesca, i en aquest cas són testimonis únics de professionals d’aquest ofici del port de Palamós, alguns ja jubilats, que parlen de l’art d’armar i reparar, soltes, tresmalls, nanses, palangres o els bous d’arrossegament, entre altres.
“Conservar els records a casa”
L’altra proposta audiovisual es basa en l’edició de vídeos enfocats a poder explicar de manera senzilla, quines són les mesures adequades per a conservar els objectes etnològics que formen part del patrimoni particular de cada persona, i que es tenen a casa.
En aquest cas es tracta d’un conjunt de quatre vídeos que sota el títol genèric “Conservar els records a casa”, parlen de com tenir cura d’objectes fets de fusta, de metall i fotografies, actuant sobre ells amb una conservació preventiva, que permeti allargar la vida d’aquests records. Aquests vídeos són encapçalats per la responsable de Col•leccions del Museu de la Pesca, Núria Teno.
Aquest conjunt de clips tenen una durada d’entre 2 i 4 minuts, amb un recurs d’imatges molt àgil, per tal de ser difosos, a partir de dissabte vinent 27 de març, per les xarxes socials del Museu de la Pesca i de l’Ajuntament de Palamós, i d’aquesta manera poder ser visionats còmodament des de qualsevol dispositiu, mòbils o tauletes.