9.5 C
Pals
Dijous, 19 desembre 2024
- Publicitat -

El Museu del Suro impulsa un cicle de xerrades sobre la industrialització a les comarques gironines

Aquest programa té com a objectiu posar en context el procés industrial que va transformar profundament les comarques gironines, especialment amb l’entrada de la indústria surera, un element clau en l’economia i la societat de la regió

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El Museu del Suro de Catalunya, en col·laboració amb la Càtedra d’Estudis del Suro de la Universitat de Girona, ha posat en marxa el cicle de conferències “L’inici de la industrialització a les comarques gironines”. Aquest programa té com a objectiu posar en context el procés industrial que va transformar profundament les comarques gironines, especialment amb l’entrada de la indústria surera, un element clau en l’economia i la societat de la regió.

El cicle comença aquest divendres 18 d’octubre de 2024, a les 19:00 h, amb la conferència inaugural “La primera industrialització vista pels seus contemporanis”, a càrrec de la Dra. Céline Mutos-Xicola, doctora en Ciències Humanes i especialista en Història Econòmica. Mutos-Xicola, professora a la Universitat de Girona, ha centrat part de la seva recerca en la primera Revolució Industrial al Mediterrani i l’impacte del treball femení en aquell període. La sessió inaugural tindrà lloc a l’auditori Miquel Vincke & Meyer del Museu del Suro, a Palafrugell.

Durant el cicle, es celebraran cinc conferències més amb temàtiques centrades en diferents aspectes de la industrialització. El 25 d’octubre, Miquel Gutiérrez-Poch, doctor en Història Contemporània i expert en la transferència tecnològica, oferirà una ponència sobre el procés d’industrialització a Girona en el context català, amb especial atenció a la indústria del paper. Aquesta indústria, com la surera, va ser un dels pilars del desenvolupament econòmic de la regió. El 8 de novembre, Lluís Costa, doctor en Història i especialista en comunicació local, parlarà sobre “Premsa i publicitat en una societat en transformació”, centrant-se en el paper dels mitjans en la difusió dels nous valors industrials.

El cicle continuarà el 15 de novembre amb la conferència de David Pavón, doctor en Medi Ambient, que explorarà el “Desenvolupament hidràulic i territori en la industrialització gironina (1850-1930)”, destacant el paper dels rius i les infraestructures hidràuliques en la consolidació de la indústria. El 22 de novembre, Xavier Martí, historiador especialitzat en història industrial, oferirà una xerrada titulada “Un passeig per les colònies industrials”, on es farà una revisió del paper de les colònies i l’habitatge obrer en el creixement econòmic de la regió.

Finalment, el cicle acabarà el 14 de desembre amb la projecció del documental Picant Pedra, una obra que recull la recuperació del procés tradicional de fer calç al Forn Gran de Fonteta, a càrrec dels documentalistes Antoni Martí i Josep Matés, ceramista. Aquest projecte exemplifica la vinculació entre el patrimoni natural, cultural i etnològic de la zona de les Gavarres.

Amb aquest cicle de xerrades, el Museu del Suro i la Universitat de Girona ofereixen una oportunitat única per entendre la transformació que va suposar la industrialització en les comarques gironines, així com la seva influència en la societat contemporània. Les sessions es duran a terme cada divendres fins al desembre i estan obertes al públic general.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Fila Indie 4×11 – 18 desembre 2024

TRACKLIST KATE BOLLINGER – WHAT CAN I GIVE YOU HORSEGIRL – 2468 SAY LOU LOU – BLUE RUIN SEAROWS – CALICO DEAD GOWNS –...

Altres notícies