Jordi Lloveras (Guíxols des del Carrer – En Comú Podem), Pere Albó (MES CAT) Josep Melcior Muñoz (Partit Socialista de Catalunya), Sílvia Romero (Esquerra Republicana de Catalunya), Toni Carrión (Junts per Catalunya – Sant Feliu de Guíxols) s’han enfrontat en el debat electoral de Sant Feliu de Guíxols 2023 on s’han tractat temes com el Museu Thyssen, la manca d’habitatge accessible al municipi, l’aparcament i la gestió de les escombraries.
L’habitatge al municipi
Com a la gran majoria de poblacions del Baix Empordà a Sant Feliu de Guíxols, l’accés a l’habitatge també és un aspecte que preocupa als candidats. El candidat de Junts per Catalunya – Sant Feliu de Guíxols, Toni Carrión, afirma que el municipi s’ha convertit en una ciutat “que expulsa” la gent, un aspecte que ha canviat al llarg d’aquests anys. Per això, algunes de les propostes que fa el candidat és la creació d’habitatge lliure, habitatge social, dinamitzar els sectors disponibles per la creació d’habitatge, entre d’altres.
L’alcaldable d’Esquerra Republicana de Catalunya, Sílvia Romero, afirma que Sant Feliu de Guíxols és un municipi turístic i s’ha de buscar un “equilibri” entre l’habitatge turístic i l’habitatge disponible per primera residència. Afirma que al municipi hi ha una gran quantitat d’habitatges buits, per això, considera que s’han de dinamitzar aquests tipus d’habitatges. Per tirar endavant la promoció d’habitatge públic cal parlar amb la Generalitat, tot i que l’Ajuntament també hi ha d’estar disposat. També aposta per disposar d’habitatge social d’emergència.
Toni Carrión es mostra d’acord amb la possibilitat de rehabilitar habitatges buits, tot i que prioritzen la creació d’habitatge social. El candidat del Partit Socialista, Josep Melcior Muñoz, apunta que des del seu partit s’han preocupat per facilitar l’accés a l’habitatge de col·lectius vulnerables, els joves i la gent gran. Josep Melcior Muñoz recorda que hi ha una sèrie d’elements que no s’han acabat de desenvolupar per diferents raons. Per això, coincideix amb ERC quan es parla de transformar diversos espais del municipi conjuntament amb la Generalitat.
L’alcaldable de Guíxols des del Carrer – En Comú Podem, Jordi Lloveras, destaca que la política d’habitatge al municipi s’ha treballat de manera poc profunda. Per això, demana que l’Ajuntament sigui promotor d’habitatge públic. També afegeix que s’ha de vigilar que es compleixi la llei de l’habitatge que s’acaba d’aprovar. Recorda que la SAREB té diversos pisos al municipi i que es converteixin en propietat municipal.
El candidat de MES CAT, Pere Albó, reconeix que té diferències amb la resta de candidats que es presenten a les eleccions. Tot i que s’ha mostrat en desacord amb diversos punts de vista expressats pels candidats, però també proposa la creació d’habitatge social.
Josep Melcior Muñoz ha remarcat que durant els últims anys, des dels organismes supramunicipals, s’ha treballat per millorar l’accés a l’habitatge. Això, afirma que beneficiarà el municipi en els pròxims anys. Acaba afirmant que des del consistori cal treballar de manera conjunta entre tots els partits.
El model cultural al municipi i el Museu Thyssen
Un dels punts centrals del debat ha estat el desenvolupament del model cultural a Sant Feliu i, concretament, la creació d’un nou Museu Thyssen. Sílvia Romero i ERC aposten per la cultura com un “eix vertebrador” pel municipi. Reconeix que un dels projectes importants hauria de ser la zona del Monestir, i no només el Museu Thyssen. Sílvia Romero afirma que el debat ara rau en com s’ha de finançar aquest museu i què hi hem de trobar dins el museu.
Josep Melcior Muñoz creu en el potencial transformador de la cultura, per això, volen fer una aposta per desenvolupar el model cultural i creatiu a Sant Feliu. A través d’aquest desenvolupament es pot aconseguir transformar el model econòmic del municipi, apunta el candidat del PSC. També volen desenvolupar aspectes de memòria històrica al municipi.
Jordi Lloveras afirma que el Museu Thyssen no és un projecte en el qual s’alineïn des del partit. La manera d’equipar l’espai i la manera de gestionar els costos creuen que no és la correcta. A més, posa en dubte els beneficis que pot proporcionar el Museu per la població. Aposta per la dinamització cultural a través d’altres projectes.
Pere Albó creu que el Museu Thyssen està molt pitjor respecte a l’inici d’aquest govern. Critica el finançament del Museu, ja que no totes les administracions s’hi estan implicant, afirma el candidat. Pere Albó creu que s’han de recuperar projectes antics i no centrar-se “únicament” en el Museu Thyssen.
Toni Carrión exposa que al municipi el govern actual “ha centrat tots els esforços” en el Museu Tyssen. El candidat de Junts afirma que el municipi ha d’aconseguir fer més difusió entre la ciutadania sobre la cultura, apostar per la protecció del patrimoni de Sant Feliu de Guíxols, entre altres propostes.
Josep Melcior Muñoz critica l’opinió de Toni Carrión quan es refereix al fet que des del consistori “només s’està treballant un sol projecte”. Destaca que des del govern s’ha treballat sobre la conservació del patrimoni del municipi.
Sílvia Romero afirma que coincideix amb Toni Carrión quan es parla les prioritats de com s’està desenvolupant el projecte del Museu Thyssen. Critica que s’ha invertit a transformar l’entorn i això ha afectat altres temes del model cultural del municipi. Quan es parla de model cultural, coincideix amb Josep Melcior Muñoz quan es parla del model cultural que s’ha de seguir a la ciutat. Per això, aposta per desenvolupar un hub cultural a l’Escorxador o l’associació Mascanada 6.
La mobilitat i l’aparcament
Durant aquest mandat el consistori ha apostat per una descentralització de l’aparcament per millorar la mobilitat al municipi. Josep Melcior Muñoz afirma que des del PSC es fa una aposta per la “mobilitat sostenible”. Per això, enfoquen la seva proposta en tres eixos principals.
Jordi Lloveras concreta que les ciutats han de ser espais “pensats per les persones”. Per això, des del seu partit proposen eliminar els aparcaments del Passeig del Mar i el Passeig de Guíxols. Suggereix reubicar els cotxes fora del centre del municipi. Aquesta pacificació del nucli ha d’anar acompanyada per una aposta clara pel transport públic i la bicicleta i l’educació dels ciutadans respecte a la mobilitat.
Pere Albó destaca que és imprescindible que se solucioni el problema del comerç per la ciutat. Aposta per l’aparcament al Passeig del Mar, ja que l’aparcament de la plaça del Mercat ha quedat petit. També vol potenciar l’ús del bus urbà a demanda. Afegeix també que es podria impulsar un servei de bicicleta arreu del municipi, equiparable al Bicing.
El candidat del PSC coincideix amb algunes idees que proposa Pere Albó. A més, afegeix que cal impulsar el tren-tram Costa Brava. Els candidats del PSC del Baix Empordà també volen entrar en l’Àrea de Transport Metropolità (ATM) de Girona. Sílvia Romero vol fer una aposta també per aquest servei de transport interurbà i la inclusió dins l’ATM. La candidata apunta que s’ha fet un estudi de mobilitat a la comarca durant els últims anys per regular i igualar competitivament els preus i horaris.
Toni Carrión afirma que és evident “que s’ha de potenciar el transport públic” fora i dins la ciutat. El candidat de Junts afirma que el consistori ha eliminat diverses places d’aparcament al municipi. Toni Carrión critica que l’actual govern “els està portant enrere” en termes de mobilitat, aspecte on no coincideix Josep Melcior Muñoz. El candidat de Junts fa una aposta per l’aparcament al centre del municipi.
Finalment, Sílvia Romero coincideixen amb Toni Carrión en què s’han destrut molts llocs d’aparcaments sense generar-ne de nous. Això, apunta la candidata, s’ha de fer amb una previsió dels llocs de càrrega i descàrrega, gent amb mobilitat reduïda o aparcaments per residents. Per això, des del seu grup plantegen aparcaments dissuasoris, generar bosses d’aparcament en diferents barris del municipi, entre d’altres.
La gestió dels residus
La recollida d’escombraries, la neteja i la gestió dels residus és un dels temes estrella al municipi. Jordi Lloveras reconeix que Sant Feliu no és un municipi que ara mateix aposti per la sostenibilitat. El reciclatge a la ciutat és pitjor que fa deu anys. Per això, cal aplicar un pla de gestió de residus basat en el porta a porta, que ha d’anar acompanyat per la conscienciació de la ciutadania.
Pere Albó afirma que al municipi la neteja durant els últims anys ha empitjorat. Critica el seguiment del contracte, que “s’ha demostrat que no funciona”. Coincideix amb diversos aspectes amb Jordi Lloveras.
Toni Carrión afegeix que el tancament de Solius suposa un repte quan es parla de gestionar els residus al municipi. També explica que cal desenvolupar millor el contracte que es té ara mateix.
Sílvia Romero afirma que cal “valentia” per canviar el contracte que ara mateix es té al municipi. A més, vol començar a aplicar canvis en el model de recollida i iniciar el camí cap al porta a porta. Afegeix que cal pedagogia a l’hora de reciclar. També apunta que amb el tancament de Solius provocarà inevitablement un augment de la taxa d’escombraries al municipi.
Finalment, Josep Melcior Muñoz afirma que el tema passa pel reciclatge, les noves tecnologies i la pedagogia, entre altres aspectes. Per això, afirma que si la ciutadania és capaç d’entendre que és una problemàtica que ens afecta a tots per igual.