El Palau Solterra presenta una exposició dedicada a l’obra del fotògraf Leopold Samsó, titulada ‘Tan lluny, tan a prop’. La mostra inclou més de cent fotografies provinents del seu arxiu, amb retrats d’artistes i personalitats culturals dels anys 80, com Salvador Dalí, Jaume Plensa, Pau Riba i Ocaña. També s’exposen imatges de la Barcelona “canalla” postfranquista, així com fotografies dels seus viatges pel món i paisatges diversos.
L’exposició ofereix un recorregut antològic per l’obra de Samsó, destacant l’eclosió de tota una generació després de la dictadura. Segons Pilar Parcerisas, comissària de la mostra, “podem veure com la seva fotografia vol expressar els valors humans i la importància que té la natura”.
Leopold Samsó, seguint l’estela familiar, va decidir dedicar-se a la fotografia i amb només 18 anys va començar a treballar amb Enric Gras, on va aprendre a utilitzar càmeres de gran format. Durant els anys 80, Samsó va retratar figures destacades del món cultural i artístic, situant-les en el seu context arquitectònic i personal.
Entre les fotografies destacades de l’exposició, es poden veure imatges d’Ocaña en un pis modernista, Pau Riba amb la seva família, Jaume Plensa i Miquel Barceló pintant la cúpula del Mercat de les Flors. També hi ha un retrat de Salvador Dalí de 1966, una de les primeres incursions de Samsó en el retrat.
A més dels retrats, Samsó va capturar la Barcelona “canalla” i els seus viatges per Espanya i Portugal. Destaquen imatges d’un exlegionari a Còrdova i de pagesos a Portugal. L’exposició també inclou fotografies de viatges pel Marroc, Haití i l’Equador, mostrant rituals i cultures diverses.
Finalment, l’exposició dedica un espai als paisatges, amb instantànies captades a Andalusia, Portugal i Islàndia, on es ressalta la bellesa i la densitat de l’ombra.