Arriben dates assenyalades i una de les cites indispensables del Nadal són les postres. Amb els torrons, les neules o els polvorons a la taula podríem dir que el final de l’àpat ja està complet. Però pels més llaminers hi ha un indispensable que fa anys que està guanyant terreny a les taules nadalenques de l’Empordà i d’arreu de Catalunya: el panettone.
Hem visitat l’obrador de Giovanni Spinelli de Pals per conèixer com es fan aquestes postres que formen part del receptari nadalenc italià. Giovanni Spinelli, impulsor del negoci, explica que fa més de 70 anys que treballa en el món pastisser, “vaig començar a treballar en una pastisseria que només feia panettones”.
Tant Giovanni Spinelli com la seva filla, Marta Spinelli, – que treballa a l’obrador de Pals durant les seves vacances – reconeixen que el secret de la recepta d’un bon panettone és fer servir ingredients de proximitat i de qualitat, a més, d’elaborar-los de manera artesanal. Els panettones que fan a Pals segueixen una recepta antiga d’un pastisser de Milà amb el qual va treballar Giovanni Spinelli. I tot i que podríem pensar que el panettone milanès tradicionalment és alt, Giovanni i Marta Spinelli apunten que és baix.
El gust de panettone més tradicional que podem trobar és el de panses, però n’hi ha de molts altres gustos com de xocolata, xocolata amb taronja, fruita confitada, taronja, xocolata blanca i xocolata negra i de festuc. Giovanni Spinelli, però, explica que no es pot fer panettone amb tots els gustos. “Cal buscar un equilibri entre el gust de la massa i dels gustos que hi afegim”, explica.
Més de 20 anys fent panettones a Pals
Giovanni Spinelli ha estat tota la vida vinculat al món de la pastisseria. “A Milà hi tenia 4 pastisseries on hi passaven personatges reconeguts de la societat italiana com el controvertit empresari i polític, Silvio Berlusconi, o l’entrenador i exfutbolista, Giovanni Trapattoni”, admet Spinelli. Tot i això, fa 20 anys va decidir deixar els negocis de Milà i venir fins a Pals per poder continuar elaborant panettones. Així, van decidir obrir la pastisseria-restaurant Giovanni Spinelli a Pals.
Al principi només feien elaboracions de panettone pel restaurant, tot i que llavors van començar a produir-los en grans quantitats i de manera artesanal per Nadal, però també per l’època estival i Setmana Santa. Quan va arribar a Pals, els panettones encara no havien entrat a les cases per les taules de Nadal. El perfil de client ha anat canviant amb els anys: “abans els clients eren més exigents, però ara qualsevol persona que ens coneix ve a comprar els panettones aquí”.