“El paper no s’ha de perdre mai: és part de la nostra història”. El veterà periodista i promotor cultural Lluís Molinas té aquesta frase com a principi vital, fins i tot com a raó de ser. Ha recopil·lat durant gairebé 50 anys documents que, amb el pas dels anys, ha salvat literalment de la destrucció. I ara, els ha cedit a l’Arxiu Municipal. “Anant a passejar per mercadillos, pels magatzems dels drapaires i cases particulars”: Molines ha explicat a Ràdio Capital com trobava tresors entre el que la gent considerava “paperots”.
El fons documental es divideix d’una banda en documents relatius a la seva activitat en el món del periodisme, el teatre i el cinema, i d’altra banda, un gran conjunt que inclouen un període molt ampli: fan referència a aspectes molt variats de Palafrugell com, per exemple, l’urbanisme, l’arquitectura, les transaccions comercials i de propietats, les activitats professionals i particulars, la guerra civil espanyola (1936-1939) o les publicacions periòdiques. Hi destaquen documents de Rosa Laviña Carreras, el fons de la qual ja és a l’Arxiu Municipal de Palafrugell, i documents de palafrugellencs ingressats en camps alemanys de concentració.
D’entre tots els documents, Lluís Molinas n’ha destacat unes cartes que una família li va confiar:
Lluís Molinas i Falgueras (Palafrugell, 1935) és un activista cultural palafrugellenc que també destaca com a escriptor, periodista, editor, col·leccionista i sobretot, des de l’edat de 18 anys, una persona estretament vinculada al món del teatre amateur de Palafrugell. Tota la seva vida ha estat i serà, de ben segur, escrita als papers.