Sabíeu que tenim 4 ocells molt emblemàtics al Parc Natural? Un d’aquest ocells emblemàtics es el DUC, que es el rapinyaire nocturn més gran del món. A les parets del Montgrí tenim unes 6 parelles reproductores, que volen fins a la plana a caçar les seves preses. S’ha instal·lat una Camara a un niu del duc per estudiar la seva alimentació i s’ha comprovat que la seva presa més abundant son les rates. Es pot dir que el Duc es un gran raticida que ens ajuda a controlar les poblacions de rosegadors. El podem veure durant tot l’any, però es a les nits d’hivern que el sentim com canta.
El segon ocell emblemàtic del parc natural es l’ÀLIGA CUABARRADA. Es un dels un dels rapinyaires més amenaçats a Europa. Al Parc tenim la sort de tenir una o dues parelles reproductores als penya-segats del Montgrí, que volen fins la plana per alimentar-se de petits mamífers i ocells. Està en greu perill degut a les molèsties durant l’època de cria. Per aquest motiu a alguns antics camins del Parc Natural s’han posat uns cartells demanant que no s’hi passi. S’espera que així, l’àliga cuabarrada pugui tenir la tranquil·litat que necessita per portar endavant els seus polls.
El tercer ocell emblemàtic es el Corb marí emplomallat. Es un altre dels tresors ornitològics del Parc Natural. Es un ocell greument amenaçat, degut a la degradació de les zones d’alimentació i a la mort en arts de pesca. A les parets litorals del Parc Natural cria el gruix de la població de tota Catalunya i el podem veure durant tot l’any.
El quart es el corriol camanegre es l’ocell emblemàtic de les Platges, Dunes i llacunes litorals que està amenaçat a tota Europa per la degradació del seu hàbitat i per les molèsties durant la nidificació. Al Parc Natural tenim unes 11 parelles.
S’ha publicat un catàleg amb els dibuixos dels 108 ocells que es poden observar als Parcs Naturals de l’Empordà, que son Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà i Montgrí-Illes Medes-Baix Ter. En aquesta publicació s’indica, al costat de cada dibuix, el nom de l’ocell en 4 idiomes (català, castellà, francès , anglès) i en científic i també s’indica en quina època de l’any es pot observar i a quin ambient el podem trobar, per exemple al mar o als rius o als conreus.