13.1 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

El Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter pateix els efectes del canvi climàtic

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

El canvi climàtic afecta les especies marines del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. L’informe de seguiment del medi marí, impulsat per la Generalitat i elaborat per experts de la Universitat de Barcelona, posa de manifest l’impacte en les poblacions diversos organismes marins, sobretot en la gorgònia vermella. Aquest informe s’emmarca en els plans de la Generalitat per al seguiment de la biodiversitat marina als espais naturals protegits.

La proliferació d’algues filamentoses, combinada amb un augment de la temperatura i una alta concentració de nutrients a l’aigua ha provocat una elevada mortalitat de gorgònia vermella. Segon l’estudi, la superfície mitjana morta se situa per sobre del 20 per cent. En algunes estacions de la mostra, però, hi ha hagut un increment dràstic. És el cas del Medallot, El Guix, Carall Bernat o Cap Castell, on el percentatge de colònies afectades per algun tipus de mortalitat gairebé arriba al 75 per cent. Algunes poblacions especialment afectades són les de Medallot, Pedra de Déu, Tascó Petit o Pota de Llop.

Les poblacions de corall vermell mostren una reducció de la talla, com a conseqüència de la sobrepesca que han patit durant molts anys. Amb tot, l’orografia submarina del par natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, amb coves i túnels, i la gran quantitat de matèria orgànica a les seves aigües, permet unes condicions de desenvolupament de corall vermell a poca fondària, un fet que és poc habitual a la Mediterrània. No obstant, encara no hi ha cap mostra que arribi a les talles esperades després de més de 30 anys de protecció. L’informe de seguiment és una eina per avaluar l’evolució de l’estat de conservació del patrimoni natural dels parcs marins fins la 2020 i per millorar-ne la gestió.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies