El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, amb el suport del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals i el Viver Tres Turons, ha començat la reintroducció del capell d’aigua. Aquesta planta semi aquàtica, en perill crític d’extinció, torna al parc en una iniciativa pionera. És la primera vegada que es fa una translocació d’aquesta espècie a la zona, on no hi havia poblacions naturals.
Les plantes s’han traslladat des del Viver Tres Turons, que treballa en la reproducció d’espècies amenaçades. La plantació s’ha fet en diferents punts dels Aiguamolls per testar condicions ambientals diverses. El parc, situat entre l’Albera i el Baix Ter, ofereix un hàbitat adequat per al creixement d’aquesta espècie, que viu en estanys, rius i zones humides d’aigua dolça.
L’objectiu del projecte és incrementar les poblacions d’aquesta planta a Catalunya, on en algunes zones només queden menys de tres exemplars naturals. Aquesta acció forma part d’un programa més ampli que busca conservar altres espècies vegetals amenaçades, com el jonc florit, l’Euphorbia palustris i el Plantago cornutii, amb plantacions previstes per a l’any vinent.