El Parlament ha aprovat per unanimitat una proposta que havia presentat Catalunya en Comú que exigeix al govern que prengui mesures per evitar que es facin més festes a la Costa Brava, en cales i platges. És el que va passar aquest estiu a la cala Massoni del Cap Roig, a Palafrugell.
Un altre punt de la resolució també demana que s’investigui si les festes tenien un ànim de lucre i si tenien llicència. Si no és el cas, que s’apliquin sancions i que es restitueixi el dany que s’ha fet. La proposta la va presentar David Cid, portaveu dels comuns.
Cid va explicar que tenen constància d’altres festes més enllà de la que es va conèixer, la de Palafrugell.
La Generalitat, de fet, ja va posar en marxa un expedient informatiu pel cas per trobar els culpables i multar-los.
L’associació ecologista Salvem el Golfet va denunciar públicament a l’agost una festa marítima que es va celebrar entre la cala d’en Massoni i la Banyera de la Russa. S’hi van reunir més de 40 embarcacions “demostrant un nul respecte per l’entorn i el fons marí”. Els vaixells estaven abarloats els uns amb els altres amb “caps, defenses i àncores”.
Tal com es va publicar a la convocatòria al compte d’instagram @aberlofarra, es demanava a la gent que arribés a partir de la 1 del migdia, sempre amb “moltes ganes de festa i carregats de gintònics”.
Cal recordar que aquest entorn compte amb la màxima protecció ambiental, patrimonial i paisatgística. Forma part del PEIN i EIN Castell-Cap Roig, tant en el seu àmbit terrestre, com marítim; de la Xarxa Natura 2000 i compte amb la protecció costanera derivada del Pla Director del sistema costaner.
La Generalitat de Catalunya va decidir obrir un expedient informatiu per l’organització de festes en vaixells. L’objectiu que té el Departament de Territori i Sostenibilitat és identificar els propietaris dels vaixells després d’una festa marítima a la cala d’en Massoni aquest cap de setmana.
Aquestes identificacions podrien portar a sancions per “dur a terme una activitat sense autorització i en un indret natural protegit“, tal com ha informat el departament de Territori. Una de les causes més directes seria el pagament de multes per falta de permís, unes multes que també se’ls hi pot sumar l’ocupació d’espais naturals amb protecció.