El Parlament de Catalunya ha aprovat treure el municipi del llistat de pobles catalans on se celebren les festes tradicionals amb bous. La votació, que s’ha inclòs dins les esmenes als pressupostos del 2017, ha estat molt ajustada i només s’ha decidit per un sol vot de diferència. A Junts pel Sí hi havia unanimitat en el cas d’Olot i Roses, però amb Torroella de Montgrí no passava el mateix.
El grup d’ERC al Parlament volia treure Torroella de l’annex, però el PDeCAT s’hi oposava. La votació, al final, ha estat molt ajustada. De fet, l’esmena ha prosperat amb només un sol vot de diferència. En declaracions a Ràdio Capital, l’alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí, considera que la decisió de la cambra és la que calia, vistos els precedents de les altres dues poblacions.
Dels 131 diputats que hi havia a la Cambra en el moment de la votació, 45 han votat a favor (ERC, la CUP, CSQP i independents com Anna Caula i Lluís Llach). 44 parlamentaris ho han fet en contra (PDeCAT i PP) i els 42 restants s’han abstingut (C’s i el PSC). A la pràctica, aquesta votació suposa acabar amb el correbou que se celebra cada agost al municipi des de fa gairebé 40 anys.
La supressió de les vaquetes a Torroella de Montgrí és el final d’un procés que va començar el maig de l’any passat, quan el ple municipal va aprovar una moció del PACMA que declarava el poble lliure de correbous. Això va acabar derivant en una moció de censura. En una Junta de Govern Local, l’aleshores alcalde, el convergent Jordi Cordon, va fer servir el seu vot de qualitat perquè la junta de acabés autoritzant les vaquetes. ERC-Junts, que governava amb CiU, va sortir del pacte de govern i va lligar una moció de censura contra Cordon que va retornar l’alcaldia a Josep Maria Rufí. A l’agost, la Penya San Marcos va celebrar les vaquetes, que amb la votació del Parlament poden haver estat les últimes. L’alcalde, Josep Maria Rufí, ha destacat a Ràdio Capital que amb aquest darrer pas, ara el municipi pot mirar endavant i deixar enrere el conflicte pels correbous.
Si el Parlament no hagués pres aquesta decisió, el cas hauria tornat a l’Ajuntament, que hauria d’haver votat la petició de la Penya San Marcos a través de Junta de Govern o del ple.