El projecte «Josep Mascort. Mestre i diputat republicà» de Josep Pastells, ha estat el vencedor de la Beca d’Estudis Històrics President Irla 2022, impulsat per la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols.
L’objectiu d’aquest estudi és el de rescatar de l’oblit el mestre i polític Josep Mascort, repassant la seva vida a La Creueta (un nucli de població del municipi de Quart, Girona), els anys de formació, l’entrada en política, l’activitat pública que va desenvolupar abans de l’alçament de les tropes franquistes, l’etapa a l’exili mexicà i el posterior retorn a Catalunya.
El jurat encarregat d’atorgar el premi ha comptat amb Joan Casamitjana, impulsor de la Casa Irla de Sant Feliu de Guíxols; Enric Pujol, professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Anna Teixidor, historiadora i periodista.
La Fundació Josep Irla, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, vol promoure amb aquest guardó l’estudi del pensament, obra i vida de la generació de republicans gironins, de la qual Josep Irla i Bosch, president de la Generalitat a l’exili, i fill de Sant Feliu de Guíxols, n’és la personalitat més destacada. El premi està dotat amb 6 mil euros.
Qui és Josep Pastells?
Josep Pastells, nét del diputat Josep Mascort, és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat en mitjans com el Diari de Girona, Ràdio Banyoles, o Ràdio Girona. També ha estat cap de premsa del Consell Comarcal del Pla de l’Estany i del grup parlamentari d’ERC al Congrés dels Diputats. Des del 2017 és coordinador de la Revista de Girona. Com a escriptor, ha publicat setze llibres i és coautor d’una vintena d’obres més. Ha guanyat una trentena de premis literaris com el Recull, Just Manuel Casero, Joan Santamaria, o Marian Vayreda, entre d’altres.
El contingut del seu estudi
Josep Mascort (nascut a La Creueta al 1898), va exercir de mestre i des del 1933 va ser diputat d’Esquerra Republicana per Girona a les Corts Republicanes. Va ocupar diversos càrrecs polítics (com el d’alcalde de Bescanó), fins que es va haver d’exilar a Mèxic un cop acabada la Guerra Civil.
Al 1949 va tornar a Catalunya, on va prosseguir amb la seva tasca docent. Va morir al 1970 també a La Creueta.
Es pot consultar la seva biografia al web de memoriaesquerra.cat.