Clara Peya, Emma Straton o Joan Vives són alguns dels noms que formen part de la nova edició dels Concerts d’Aro, un festival que enguany aposta per aquests i d’altres artistes reconeguts i de proximitat, de perfils ben diversos, i amb el piano com a fil conductor.
El cicle de concerts, organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, en col·laboració amb Seed Music, el projecte d’acompanyament integral a músics catalans impulsat per la periodista i gestora cultural Rut Martínez, s’iniciarà el diumenge 14 de maig i culminarà a inicis de setembre, amb un conjunt de set concerts que aproparan la cultura musical a Santa Cristina d’Aro a preus populars.
Una programació variada
La varietat d’estils i la paritat són alguns dels aspectes vertebradors de la programació d’enguany. El cicle arrenca el diumenge 14 de maig, a les dotze del migdia a l’Espai Ridaura, amb l’actuació de Los Fumeros, el projecte de Lucia i Horacio Fumero, dos músics units per un mateix cognom que ja són història viva del jazz a casa nostra. Ambdós presentaran aquest projecte excepcional on filla i pare evidencien una complicitat natural immortalitzada en el seu primer disc a duo. Aquest primer concert de presentació dels Concerts d’Aro serà totalment gratuït per a les persones assistents i es farà en format vermut.
El primer cap de setmana de juliol gaudirem de la conferència del músic Joan Vives, un convidat recurrent dins el festival dels ‘Concert d’Aro’. Joan Vives parlarà de la història del piano i la seva evolució al llarg dels anys. La conferència, a falta de concretar data i hora, tindrà lloc a l’Espai Ridaura i serà totalment gratuïta per a les persones assistents.
El següent concert de la programació ens porta una artista de renom, Clara Peya (Premi Nacional de Cultura), considerada una de les creadores més originals i úniques que han aparegut en els darrers temps en l’escena musical del nostre país. Clara Peya presentarà el seu projecte de Piano solo & electrònica a l’Espai Ridaura, el divendres 28 de juliol a les nou del vespre, a un preu popular de 15 euros l’entrada. A Santa Cristina, Peya farà un recorregut per la seva discografia adaptant temes ja publicats i descobrint-ne també d’inèdits.
Una setmana després, el dissabte 5 d’agost, arribarà unes de les cites més esperades de l’estiu al municipi: el concert ‘Retrobem la Sarsuela’, a càrrec de Rafató teatre i l’Aula lírica. Es durà a terme a l’Espai Ridaura a les nou del vespre i l’entrada tindrà un cost de 15 euros. Un concert amb les millors peces i veus del gènere, en un espectacle líric fortament consolidat al municipi. Tant l’alcaldessa del municipi, Lourdes Fuentes, com la periodista i gestora cultural, Rut Martínez, han destacat la importància d’aquest concert.
El cicle de concerts es reprendrà el divendres 11 d’agost a les nou del vespre, en aquest cas a l’església de Santa Cristina d’Aro, un dels escenaris emblemàtics de Concerts d’Aro, amb l’actuació de la pianista Emma Stratton, intèrpret jove d’un gran talent, nascuda a Pals, i que mostra una gran projecció musical fins al moment. Stratton presentarà en exclusiva el repertori del que serà el seu primer disc, que enregistrarà a finals d’estiu, que inclou la Sonata en Do Major, KV330 de Mozart, el Carnaval op. 9 de Schumann així com la interpretació de l’obra Chaconne (1962) de la compositora Sofia Gubaidulina, una obra increïble i explosiva que s’interpreta realment poc. Es podrà gaudir de la seva música a un preu únic de 10 euros l’entrada.
La setmana següent, l’església de Santa Cristina d’Aro acollirà un segon concert, el del pianista Albert Guinovart i la flautista Elisabet Franch, duet que actuarà divendres 18 d’agost a les nou del vespre, presentant el seu disc Franch plays Franch, editat per Sony Classical. L’entrada del concert tindrà un cost de 15 euros.
Arribats a finals d’agost, divendres 25 a les nou del vespre, es recuperarà l’Espai Ridaura com a seu del concert de la Sant Andreu Dixie Jazz Band, sota la batuta del director Joan Chamorro. Es tracta de la secció més jove i més dixie de la Sant Andreu Jazz Band, adaptada en petit format i amb un repertori festiu i ballable, basat en temes de Dixieland i de l’època del swing, sense deixar el rigor interpretatiu i les improvisacions a les a que ens tenen acostumats. El cost de l’entrada serà de 15 euros.
Finalment, per culminar el cicle dels Concerts d’Aro 2023, a inicis de setembre es farà l’actuació del guanyador del Premi Tenor Viñas, el baix Gerard Farreras, que està demostrant en els darrers anys una gran consolidació de la seva tècnica vocal. A falta de concretar la data exacta, actuarà a l’església de Santa Cristina d’Aro, a les nou del vespre, i el preu de l’entrada serà de 10 euros.
El piano com a fil conductor
En aquesta 15ª edició, la programació dels Concerts d’Aro s’ha creat tenint en compte un fil temàtic o conductor que ajudi la ciutadania a aproximar-se als concerts del cicle, en aquest cas, ha estat un fil instrumental: el piano. La majoria dels concerts integren aquest instrument i evidencien que continua oferint una diversitat enorme de prestacions tant a nivell estilístic com a nivell musical, actuant com a instrument solista o acompanyant, i sempre amb un rol destacat.
En quant a les ubicacions, es compta de nou amb l’auditori de l’Espai Ridaura, on es duran a terme quatre dels set concerts programats, un espai polivalent i de major aforament per al públic assistent. La resta de concerts es duran a terme a l’església de Santa Cristina d’Aro, en un espai més íntim que compta amb una acústica excel·lent, especialment apta per als concerts acústics.
Segons Rut Martínez, en aquesta nova edició dels Concerts d’Aro “hem buscat un fil conductor temàtic que sigui el del piano per mostrar-lo en facetes molt diferents i amb artistes que mesclen la veterania amb els nous valors i els noms que, d’alguna manera, estan marcant el panorama de proximitat però també amb una clara projecció internacional”.
Per concloure l’acte l’alcaldessa, Mª Lourdes Fuentes, ha afegit que “l’objectiu dels Concerts d’Aro és el de dinamitzar el municipi” i, per aquest motiu, els concerts s’han establert “en uns horaris en què, abans o després, la gent pot aprofitar per sopar i fer un vol per Santa Cristina”.