Ports de la Generalitat ha presentat aquest dijous el Pla d’inversions 2019-2022 de Ports a la Zona Portuària Nord i que contempla una inversió pública d’11 milions d’euros a distribuir en vuit ports gironins al llarg de quatre anys.
Els principals objectius d’aquest pla són els de protegir i donar abric als ports, la mitigació del canvi climàtic, donar impuls al sector pesquer, nàutic, comercial i de creuers i, finalment, millorar la connexió entre els ports i els nuclis urbans. L’acte ha estat encapçalat pel gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, i acompanyats del director territorial de Serveis de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló.
A més a més de les inversions públiques, Gómez Comes ha afegit que el Pla també inclou inversions privades per valor de més de 13,4 milions, de manera que el total d’inversió en aquest quadrienni serà de 24,4 milions d’euros.
El gerent de Ports de la Generalitat ha detallat les actuacions públiques que es faran als ports gironins i ha posat en valor “el paper de l’Administració portuària amb una forta inversió per donar més recer als ports, impulsar les activitats portuàries, integrar les façanes marítimes, potenciar l’eficiència energètica i mitigar el canvi climàtic”. D’aquesta manera, els projectes que es realitzaran a Palamós, l’Estartit i Sant Feliu de Guíxols, entre d’altres ports, són de:
Palamós, 4,6 milions
A finals d’abril es preveu que s’adjudiqui la licitació per l’adequació del dic de recer del port de Palamós que contempla la reposició de peces d’escullera i blocs de formigó al llarg del dic per disminuir els ultrapassaments que pateix la infraestructura amb els temporals. L’objectiu és millorar la funcionalitat del dic i donar recer a les embarcacions i les activitats que s’hi desenvolupen.
També s’ha de millorar l’edifici de la llotja i la reposició de paviment de la zona de comercializtació del peix per donar un bon servei als pescadors. Altrament, s’ha de reformar l’interior de l’edifici de serveis de Ports de la Generalitat per redistribuir els espais i donar millor servei als usuaris.
L’Estartit, 1,8 milions
El port de l’Estartit necessita reurbanitzar el passeig marítim com a eix vertebrador entre el port i el teixit urbà amb una inversió publicoprivada. Aquest espai ha de permetre potenciar noves activitats econòmiques de l’àmbit portuari i municipal lligades a la façana marítima, així es crearà un nou pol d’activitat que ha de generar turisme i dinamisme econòmic a la ciutat.
El passeig disposarà d’espais per a ciutadans, zones arbrades i enjardinades, i s’eliminaran barreres arquitectòniques per facilitar la mobilitat dels vianants.
Sant Feliu de Guíxols, 475.000 euros
A Sant Feliu s’ha d’establitzar els talussos que hi ha al camí d’accés a la cala Jonca que transcorre per dins de la zona portuària, per tal de garantir la seguretat dels usuaris. També es faran reformes a les casetes de pescadors, s’urbanitzarà un tram del carrer Cristòfol Colom per millorar l’accessibilitat i integrar el port amb la ciutat. Finalment,ala zona pesquera, a l’edifici de la llotja es canviaran els revestiments, els tancaments i els aïllaments.
Hi ha accions que es contemplen a nivell general, com són la renovació dels elements d’emergència (escales de seguretat al moll i la seva senyalització). Així mateix, s’instal·laran mòduls d’emmagatzematge per a barreres anticontaminació i altres elements per usar en cas d’emergència, això com la millora de la senyalització de la xarxa d’hidrants.
Unes millores als ports gironins que Vila valora molt positivament i destaca que “malgrat la crisi, Ports de la Generalitat durant aquest temps ha fet un esforç econòmic perquè les instal·lacions portuàries continuïn essent competitives. Amb aquest nou pla que es presenta avui, els vuit ports gironins tindran una inversió important i justa”.