Sota el lema “trencant tabús”, Girona celebra el segon congrés de benestar emocional que es fa arreu dels Països Catalans, després del de Parets dels Vallès que es va celebrar l’any passat.
Gemma Geis, vicealcaldessa de Girona i regidora de promoció econòmica de la ciutat n’ha estat la impulsora. Durant la inauguració, Geis ha explicat que una experiència personal ha sigut el que l’ha portat a impulsar aquesta iniciativa.
Més de 1.200 persones participaran al llarg dels dos dies de congrés. Des de l’organització comptaven amb una previsió d’aproximadament 500 participants, una xifra que finalment s’ha més que doblat. Aquest primer congrés de benestar emocional gironí té tres pilars principals; les polítiques públiques, el suïcidi i les xarxes socials.
Polítiques públiques i l’abordament del suïcidi, les temàtiques del primer dia
Durant la jornada matinal s’han abordat les polítiques públiques amb una conferència de l’exconseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon i el psiquiatre i director de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària, Claudi Camps. Seguidament, ha tingut lloc una taula rodona amb Mònica Fidelis, project manager del portal SOM 360 Salut Mental, Gemma Brunet, coordinadora tècnica a l’àrea de benestar de Dipsalut, Sandra Ribas, coordinadora de programes de prevenció d’addiccions i benestar emocional a Grup ATRA, Carme Fornells, coordinadora de la secció de promoció de salut de l’Ajuntament de Girona i del Centre Jove de la Salut de la ciutat. Entre altres, s’ha posat especial èmfasi a no medicalitzar tot el malestar emocional i en saber gestionar les emocions negatives o no desitjades.
A la tarda, ha sigut el torn d’abordar el suïcidi de la mà del periodista Fidel Masreal, el psiquiatre Diego Palao i la presidenta de l’Associació Catalana de la Prevenció del Suïcidi, Clara Rubio. Més tard, ha tingut lloc una taula rodona amb Joan Roa, psicòleg i formador en prevenció de la conducta suïcida, la infermera especialista en salut mental, Judit Pons, la psicòloga clínica de l’IAS, Àngels Déu i Jordi Costa, president de l’associació Tramuntana i supervivent del suïcidi. Al llarg de la tarda dedicada al suïcidi s’ha subratllat que frases com “suïcidar-se és de dèbils” és un dels mites que dificulten el demanar ajuda. Durant la conferència també hi ha hagut una estona per escoltar la veu del públic i on s’ha compartit testimonis i qüestions al voltant del suïcidi i la prevenció.
El congrés continuarà demà partir de dos quarts de deu, amb un matí dedicat a la relació entre les xarxes socials i el benestar emocional i la manera en què aquestes afecten la salut mental. Per parlar d’aquesta temàtica, el congrés comptarà amb ponents com la periodista Xantal Llavina, la psicòloga Domínica Díez o la sociòloga Liliana Arroyo.
Exposició “Imatges del Dol: Reflexions sobre la Pèrdua per Suïcidi”
A l’avantsala del congrés hi ha l’exposició Imatges del Dol: Reflexions sobre la Pèrdua per Suïcidi, una exposició iniciativa de l’associació Tramuntana – Després del Suïcidi. A través d’una sèrie d’imatges, l’exposició relata l’impacte profund que suposa el suïcidi. L’exposició ha estat il·lustrada per Carlos Acedo. Segons l’associació, aquesta obra no només busca provocar una reflexió personal sinó que també vol fomentar l’empatia i la comprensió.
Valoració molt positiva
La valoració d’aquest primer congrés de benestar emocional ha superat totes les expectatives i fonts de l’organització asseguren que en fan una valoració “boníssima”. Durant els pròxims dies es comunicarà si el pròxim 2026 hi haurà una segona edició del congrés.
Primera ciutat en tenir una regidoria de benestar emocional
Girona va ser la primera ciutat del Principat que va comptar amb una regidoria de Benestar Emocional. La regidoria de benestar emocional està liderada per la psicòloga Sílvia Bosch. Des de principis del passat 2024, Parets del Vallès també té una regidora de Benestar Emocional.