La política municipal és un terreny només per a adults? Aquesta i d’altres preguntes són l’eix sobre el que treballa el grup de treball de participació i infància que, des de fa dos anys, lidera el servei de Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència de la Diputació de Girona amb l’objectiu de donar veu als infants i adolescents per millorar els pobles i ciutats. Hi participen tècnics i càrrecs electes de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i de d’altres municipis de les Comarques Gironines, a més de representants de la Universitat de Girona, amb la col·laboració d’altres experts. Alguns municipis ja fa temps que han engegat experiències de participació i infància (com és el cas de la Bisbal d’Empordà) i ara la Diputació les ha recollit en uns vídeos. Justament dijous va tenir lloc la quarta trobada d’aquest grup de treball, que per primera vegada es va fer de manera virtual a causa de la COVID-19.
D’entre els projectes escollits, de la Bisbal d’Empordà van destacar el projecte Camins Escolars Segurs, pendent de culminar la darrera fase. Va ser el 10 de febrer quan l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Terrisseria va fer la presentació oficial de la proposta de rajoles que han elaborat basant-se en els dissenys dels alumnes de les escoles, resultat de diferents tallers creatius i de sensibilització que s’havien anat fent. Al febrer i març, amb la col·laboració de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal d’Empordà, s’havia de tirar endavant la producció de les peces garantint que, tant la senyalística horitzontal com la vial, complís amb les característiques tècniques necessàries.
El Grup de Treball Participació i Infància concep la participació infantil com un recurs d’educació i de transformació de l’entorn. Amb aquesta premissa, impulsa la participació de la mainada en les polítiques públiques dels municipis com a ciutadans de ple dret que són. També posa de manifest el valor de les aportacions dels nens i nenes en la vida pública i la seva capacitat per plantejar propostes i executar accions. En les diferents trobades que s’han fet des del 2018, els participants en aquesta iniciativa reflexionen sobre la participació de la infància en el món local, i comparteixen experiències que incorporen la veu d’infants i adolescents de les comarques gironines. També ofereixen recursos als municipis que volen obrir espais o engegar processos per afavorir la participació dels més joves.
A més de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, també hi participen d’altres consistoris, com ara Girona, la Vall d’en Bas, Ripoll, Lloret de Mar, Palamós, Vilobí d’Onyar, Mieres, Figueres, Riudaura, Roses i Barberà del Vallès. També hi intervé el Consell Comarcal del Baix Empordà, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i el Servei de Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona. I és que aquests darrers últims anys s’han impulsat una cinquantena d’experiències de participació infantil a les comarques gironines. El Grup de Treball Participació i Infància ha seleccionat una mostra representativa d’aquestes experiències -de diferents comarques i amb municipis amb un volum de població divers-: els consells d’infants de Figueres, Mieres i Riells i Viabrea. Aquests són òrgans consultius en què participen escolars dels municipis i que, entre altres coses, han estat decisius a l’hora de dissenyar activitats lúdiques o de la festa major; elaborar materials per a zones verdes; generar debat sobre temes socials, i millorar el civisme. El mateix grup també ha seleccionat dos processos participatius amb nens i nenes: a Cornellà del Terri per dissenyar un parc infantil, i a la Bisbal d’Empordà per traçar camins escolars segurs.
Amb l’objectiu de promoure la participació d’infants i adolescents en els afers públics i encoratjar la ciutadania a repensar els pobles i ciutats des de la seva òptica, la Diputació de Girona ha creat un vídeo adreçat als ajuntaments i consells comarcals, que ja ha començat a divulgar. L’audiovisual, de menys de dos minuts de durada, encoratja els ens locals a impulsar processos de participació ciutadana per als nens i nenes i a promoure òrgans de participació infantil, com ara els consells d’infants. Inclou recomanacions de bones pràctiques i s’hi recorda que la mainada pot opinar sobre qualsevol tema, que cal respectar-ne la diversitat i que se li ha de transmetre la informació de manera entenedora i amb fórmules imaginatives.
El projecte Camins Escolars Segurs, pendent de culminar
A causa de la situació d’actual d’estat d’alarma pel risc de propagació de la Covid-19, no es va poder culminar. I queda pendent de fer una prova pilot al carrer del Mas Clarà abans que la brigada municipal procedeixi a la col·locació de les rajoles a tots el circuit de camins segurs, que s’ha dissenyat amb la participació i opinió de famílies, tècnics i professionals implicats. També s’ha hagut de suspendre l’exposició del projecte que s’havia de fer aquest juny al Castell Palau de la Bisbal: la mostra es farà més endavant i incorporarà tot el material generat en la iniciativa.
El Projecte Camins Escolars Segurs es va iniciar el curs escolar 2018 – 2019 a demanda del Consell d’Infants Municipal i en el marc dels pressupostos participatius municipals. Des de llavors, durant dos cursos s’ha fet un diagnòstic de la mobilitat infantil a la ciutat, s’han fet tallers artístics i de sensibilització a les escoles i d’altres activitats complementaries a peu de carrer.