El col·lectiu gastronòmic La Cuina de l’Empordanet ha completat les accions previstes dins el marc del projecte de valorització del peix de les llotges de la Costa Brava ‘De la Llotja a la Cuina’. Ho ha fet després de visitar tres escoles d’hostaleria de les comarques gironines per tal d’explicar la iniciativa als seus alumnes.
En aquestes visites un cuiner de La Cuina de l’Empordanet ha donat a conèixer als estudiants la tasca del col·lectiu gastronòmic i, concretament, ha desenvolupat una presentació de ‘De la Llotja a la Cuina’, que ha comptat amb la projecció d’un dels vídeos fets per a l’ocasió i l’elaboració d’una recepta en directe a mode de master class.
El 24 de setembre Quim Casellas, xef del restaurant Casamar, va mostrar la iniciativa a l’alumnat de Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia i Serveis en Restauració i de Grau Superior de Direcció de Cuina de l’Institut Baix Empordà de Palafrugell. En aquella ocasió va fer una demostració de la seva recepta de déntol amb crema de carbassa i gomasio.
Jordi Sabadí, xef del restaurant El Roser 2 de L’Escala, va tancar el cicle de visites el 27 de setembre davant dels estudiants de Grau Superior de Direcció en Cuina de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.
‘De la Llotja a la Cuina’, un projecte amb diversos eixos de treball
‘De la Llotja a la Cuina’ té diversos objectius com són incrementar el coneixement de les bondats gastronòmiques del producte de pesca local i, per tant, la seva demanda i valor de mercat; prestigiar els restauradors incidint en l’ús del peix i marisc de la Costa Brava; valoritzar una sèrie d’espècies pesqueres seleccionades en particular així com el conjunt de la pesquera en general; i, especialment, posar en valor la feina dels pescadors.
En primer lloc, s’han editat 1.000 llibrets amb 17 receptes, cada una d’elles amb una espècie pesquera local com a protagonista i amb la signatura d’un dels cuiners del col·lectiu. Es poden trobar a diverses llotges i peixateries de la Costa Brava.
També s’han pogut veure tres exposicions que el fotògraf Lluís Català ha instal·lat al Port de Palamós, al restaurant El Roser 2 i al MARAM – Centre d’Interpretació del Peix, en tots dos casos a L’Escala. Són mostres que recullen el que han donat de si les trobades entre pescadors de la Costa Brava i xefs de La Cuina de l’Empordanet amb motiu del projecte.
Al mateix temps, s’han publicat 17 vídeos produïts per tal d’enregistrar les converses entre pescador i cuiner mantingudes en aquestes trobades. Són visibles al canal de YouTube de La Cuina de l’Empordanet. També es podran veure a les emissions de Televisió Costa Brava de forma periòdica a partir de la setmana que ve. La producció és del realitzador audiovisual Òscar Vall.