11.4 C
Pals
Dimarts, 4 febrer 2025
- Publicitat -

El projecte Go SensoVI constata que els vins escumosos que fan la segona fermentació amb suro obtenen un tret diferencial

Els resultats s’han presentat en un tast divulgatiu a la Barcelona Wine Week dirigit per les empreses que impulsen el projecte

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El projecte científic GO SensoVI ha investigat l’efecte del tap de suro en la segona fermentació dels vins escumosos i ha constatat que aporta millores en la seva qualitat i percepció per part del consumidor. Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu de recuperar l’ús del suro en el procés de fermentació i estudiar-ne científicament el valor afegit.

L’estudi, en què han participat 155 consumidors habituals de vins escumosos, ha revelat que la majoria percep com un element de més qualitat i sostenible el fet que la criança s’hagi fet amb tap de suro. A més, estarien disposats a pagar més per aquesta tipologia de producte. A nivell físic i sensorial, s’han detectat diferències notables en el perfil aromàtic en funció del tapament utilitzat, amb una tendència cap a una major complexitat aromàtica en els vins fermentats amb suro.

Els resultats del projecte es van presentar en un tast divulgatiu a la Barcelona Wine Week davant d’un públic professional d’una cinquantena de persones. Durant la sessió, es va posar de manifest com la incorporació del tap de suro en la segona fermentació dels escumosos és una tendència en creixement. L’acte va comptar amb la participació de diversos experts del sector, com els surers Joan J. Puig i Margarida Matas, i els cellerers Jaume Gramona i Ton Mata.

El GO SensoVI és una iniciativa col·laborativa entre el sector vitivinícola i el sector surer per impulsar la recerca en sostenibilitat. El projecte ha estat liderat per empreses de referència com Recaredo i Gramona, juntament amb les elaboradores de taps Oller i TESA, i centres de recerca com l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i la Fundació Institut Català del Suro.

A més dels beneficis en la qualitat dels vins, el projecte també té un fort component mediambiental. El suro és un material 100% sostenible, reciclable i biodegradable, i el seu ús contribueix a la preservació de la biodiversitat dels boscos de sureda. Amb un pressupost de prop de 250.000 euros, el projecte ha rebut suport econòmic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i de la Unió Europea.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Toni Albaladejo: “Aquest any hi participen un 20% més de teatres a la proposta de Cap Butaca Buida”

La segona edició de Cap Butaca Buida ja compta amb la participació de divuit teatres de les comarques de Girona, entre els quals destaquen diversos espais escènics del Baix Empordà. Palafrugell, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Torroella de Montgrí oferiran espectacles especials el proper 22 de març. I per parlar de la proposta ens ha visitat al Supermatí el vicepresident de l’associació d'empreses teatrals de Catalunya (Adteca), Toni Albaladejo.

Altres notícies