El projecte IPA.CAT19 té l’objectiu de determinar l’abast de les infermeres en pràctica avançada a Catalunya.
Aquest projecte s’emmarca dins la càtedra de Gestió, Direcció i Administració Sanitàries de la Universitat Autònoma de Barcelona, un projecte liderat per la Dra. Lena Ferrús i amb l’objectiu d’identificar l’abast de la pràctica avançada entre les infermeres de Catalunya.
A final de 2019 es van donar a conèixer els resultats, amb més de 1.200 propostes a tot Catalunya que es van avaluar i de les quals s’han escollit 269 professionals d’infermeria avançada.
Les professionals d’infermeria avançada (IPA) són referents per la seva expertesa clínica en l’àrea on treballen, realitzant assistència directa a pacients, solucionant problemes de salut complexos i amb una formació de postgrau, mestratge o especialitat relacionada amb la seva àrea.
I com funciona el procés de selecció?
Es fa servir l’escala IDREPA, una eina utilitzada a nivell internacional que té en compte 6 dimensions de cada professional: la planificació experta de les cures, l’atenció integral, la col·laboració interprofessional, la formació, la recerca i pràctica basada en l’experiència i el lideratge professional.
Segons aquest estudi, el perfil de la infermera de pràctica avançada és dona, en un 88,1%, d’entre 40 i 55 anys, en un 56,2%, de la regió sanitària de Barcelona, en un 76,2% i que treballa en l’Atenció Especialitzada d’Aguts, en un 54,6%.
I les quatre professionals que han assolit la distinció i se les considera referents en diferents àrees son:
- Nuri Viader, referent en nafres, una infermera de llarg recorregut..
- Teresa Aliu, referent en infeccioses i al capdavant de la comissió d’infeccioses de l’entitat on treballa.
- Sergi Ortega, referent en anestèsia i lidera les consultes d’anestèsia i sedacions d’infermeria.
- Joana Casellas, referent en vacunes i infermera de pediatria del CAP de Palafrugell amb molts anys d’experiència.
- Publicitat -