8.6 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

El rastre de la gran pedregada, a l’especial informatiu de Ràdio Capital

Aquest dimecres a Ràdio Capital hem fet un programa especial per explicar com han estat les hores posteriors a la pedregada que ha afectat sobretot a la Bisbal d'Empordà i explicar-ne els danys al municipi

Temps de lectura: 6 minuts
- Publicitat -spot_img

La pedregada excepcional que ha caigut aquest dimarts al vespre a diferents municipis del Baix Empordà ha deixat molts danys personals i materials. Els més greus, a la Bisbal, on ha mort una nena de vint mesos després de rebre l’impacte d’una pedra de gel. Les pedres, de més de 10 cm, són les més grosses mai registrades a la base de dades del Servei Meteorològic de Catalunya.

Aquest dimecres a Ràdio Capital hem fet un programa especial sobre la pedregada en directe des de la Bisbal, amb Oriol Bernà, Marc Clapés, Alba Cunillera i Anna Salvadó per explicar com han estat les hores posteriors a la pedregada i els danys causats.

La nena de vint mesos va rebre l’impacte al pati interior de casa seva. Va sortir a fora amb el seu pare, que volia veure què estava passant, i va ser llavors quan va rebre l’impacte. Ho ha explicat el portaveu de la Policia Local de la Bisbal en una roda de premsa aquest dimecres al migdia.

L’Ajuntament de la Bisbal i el Consell Comarcal del Baix Empordà han anunciat que assumiran les despeses de l’enterrament de la nena en senyal de solidaritat amb la família. A més, s’ha convocat un minut de silenci aquest dijous 1 de setembre a les 12 del migdia.

El caporal de la Policia Local de la Bisbal d’Empordà, avui a la roda de premsa a l’Ajuntament Vell // Fotografia: Anna Salvadó Figueras

A part d’aquesta víctima mortal, la pedregada també ha causat moltes ferides, contusions i fractures. 67 persones van ser ateses al CAP de la Bisbal i a l’Hospital de Palamós per ferides relacionades amb la tempesta. La majoria eren ferides de vidres i contusions. A Ràdio Capital hem pogut parlar amb la Maria Cortés, una de les persones ferides. Quan va començar la tempesta havia sortit a caminar, i una pedra li va caure a l’esquena. A part de fer-li un tall, l’impacte també li ha trencat un os de l’espatlla.

La Maria va ser de les primeres persones en arribar al CAP de la Bisbal. Explica, però, que el centre es va col·lapsar de gent ferida per la pedregada ràpidament.

“Tanco els ulls i encara sento el soroll de les pedres caient. Va ser horrorós”

Maria Cortés, una de les persones ferides per l’impacte d’una pedra 

Durant el programa especial sobre la pedregada hem pogut parlar amb Jose Miguel Villar, director de l’ABS de la Bisbal d’Empordà. Ens ha explicat que van atendre 32 persones, cosa que va provocar que haguéssin de tenir més sanitaris de l’habitual en aquest horari. A més, Villar a detallat els danys causats al centre, on ja s’ha fet una “primera reparació provisional per evitar que caigués més vidre a les consultes”.

La Consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, i altres autoritats han visitat el CAP de la Bisbal aquest dimecres al matí // Fotografia: Anna Salvadó Figueras

Més enllà dels danys personals, però, els danys materials són inmesurables.

Danys materials

Teulats trencats i cotxes destrossats

Una de les afectacions més visibles a la Bisbal han estat els teulats. Les pedres van fer caure moltes teules, però també en van deixar moltes tocades que no han caigut encara. És per això que l’alcaldessa accidental de la Bisbal, Carme Vall, ha demanat precaució a la ciutadania a l’hora de caminar per les voreres, ja que encara hi pot haver despreniments.

Durant aquest matí, equips de la Policia Local de la Bisbal, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil i Mossos d’Esquadra han estat precintant alguns carrers especialment perillosos, per evitar que la gent passés per la vorera.

 

També hi ha el dany causat per les pedres a tots els cotxes de la Bisbal que estaven aparcats als carrers. La immensa majoria han acabat amb els vidres trencat o directament sense vidres, i aquest matí els carrers estaven plens de vehicles tapats amb plàstics com a solució provisional.

Davant d’aquesta situació, durant el dia d’avui hi hagut una allau de trucades a les asseguradores i a la dotzena de tallers mecànics de la Bisbal, que no donen a l’abast per donar resposta a tothom. Des del Garatge Estació de la Bisbal ens han explicat que a les 10.30 h del matí ja tenien una llista d’espera de 50 vehicles als que cal canviar els vidres.

Les cues davant de les asseguradores que tenen oficines al municipi també han estat constants durant el dia d’avui.

Cua aquest dimecres al matí davant del local de l’asseguradora Llandrich Feixas, al centre de la Bisbal // Fotografia: Anna Salvadó Figueras

Empreses afectades

Aquesta pedregada ha afectat les empreses de la Bisbal i rodalies, sobretot les que tenen sostres de fibrociment (uralita). En aquests sostres, les pedres feien forats directament molt fàcilment. En aquest vídeo cedit a Ràdio Capital per una empresa de la Bisbal es pot observar com entraven les pedres dins la nau.

https://www.instagram.com/reel/Ch7OqknAGjM/?utm_source=ig_web_copy_link

Una altra botiga afectada és Ceràmiques Bosch, on les pedres travessaven el sostre i queien sobre els plats i gerros de ceràmica que tenien exposats. A més, també van trencar part dels objectes exposats al carrer.

“Ens vam amagar sota el mostrador, semblaven bombes”

Mercè, de Ceràmiques Bosch

A la granja Mas Eusebi, a Fonteta, el gran problema també són els sostres d’uralita. Durant el programa hem parlat amb l’Edu, que ha assegurat que tenen “tots els teulats molt foradats” i que, per tant, caldrà canviar-los tots.

“de cop i volta va començar a caure el sostre, i vam haver de córrer”

Edu, del Mas Eusebi de Fonteta

Així ha quedat el sostre de la granja de Mas Eusebi, a Fonteta. // Publicat a l’instagram de @maseusebi

Afectació en edificis públics

Un altre edifici afectat ha estat el del Museu Terracotta. En aquest cas, la major afectació ha estat el sostre, de 30.000 metres quadrats. El seu director, Xavier Rocas, calcula que el 20% de les teules que el formen estan trencades. A més, les pedres també van trencar totes les claraboies. Per això, davant del perill de futures pluges, aquest matí s’han dedicat a tapar els forats amb plàstics i els objectes de l’exposició amb lones. N’hem parlat amb Xavier Rocas durant el programa especial.

“el museu estarà tancat uns dies fins que poguem arreglar el sostre”

Xavier Rocas, director del Museu Terracotta

En declaracions a Ràdio Capital, Carme Vall també ha apuntat danys a altres edificis públics com l’Ajuntament de la Bisbal.

Tampoc se n’han salvat les escoles. Davant d’un inici de curs imminent el proper dilluns 5 de setembre, els col·legis han de fer front a les destrosses de la pedregada. A l’Escola-Institut Cor de Maria, hi ha aules amb les claraboies trencades i teulades amb molts desperfectes.

A la roda de premsa d’aquest dimecres a l’Ajuntament Vell de la Bisbal també hi han assistit un portaveu dels Mossos d’Esquadra, l’alcaldessa accidental del municipi, Carme Vall; el Vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró; la Consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà i el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro.

Jordi Puigneró ha assegurat que aquest episodi demostra que “el canvi climàtic és real”. Ha afirmat també que és una lluita de tots i que cal fer-hi front a nivell global i local. Laura Vilagrà, per la seva banda, ha anunciat que s’han activat les ajudes d’emergència per ajudar a l’Ajuntament a resoldre tots aquests desperfectes.

De moment, encara no s’ha aclarit si el municipi es declararà zona catastròfica. En paral·lel, l’ajuntament ha baixat les banderes a mig pal en senyal de dol per la nena que ha mort a causa d’un impacte d’una pedra.

D’on surt aquesta pedregada?

Ha estat, sens dubte, una pedregada mai vista i amb una afectació molt greu. Durant el programa el meteoròleg de Ràdio Capital, Marc Vilà, ens ha donat alguns apunts sobre l’origen de la pedregada.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la calamarsada va arribar a tenir 20 quilòmetres d’altura. Es tracta d’un fet molt poc habitual a les nostres latituds. Les imatges de la xarxa de radars del SMC també mostren com la tempesta es va iniciar a cavall del Ripollès i l’Alt Empordà, amb un creixement explosiu d’uns 10 kn en 18 minuts. Llavors es va desplaçar ràpidament cap a l’Alt Empordà, mantenint un gran desenvolupament durant el seu recorregut. A les 19.30 h va arribar a la Bisbal, i a les 20 h ja es trobava sobre el mar.

Recupera el programa especial complet

Hora 1 (10 h)

Hora 2 (11 h)

Hora 3 (12 h)

Hora 4 (13 h)

Per més notícies relacionades amb la pedregada feu clic aquí

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies