8.5 C
Pals
Dimarts, 21 gener 2025
- Publicitat -

El rescat de la llúdriga de Platja d’Aro i per què cada cop n’anirem trobant més

El passat dimecres 2 d’octubre la Policia Local de Platja d’Aro va rebre una trucada sorprenent des del restaurant M&B, localitzat al Passeig Marítim. S’havien trobat una bestiola arraulida a les escombraries. Ràpidament, l’incident es va derivar a la Unitat de Medi Natural i es van enviar dues agents a l’establiment. Des de Ràdio Capital, ens hem posat en contacte amb una d’aquestes agents que van ser les primeres a acudir a l’escena.

 

Va ser un rescat complicat. Al principi, la llúdriga estava tranquil·la, però, en veure que l’empaitaven, es va amagar en unes jardineres. Tot i la seva simpàtica aparença, que ens pot recordar a la d’un gat domèstic, no deixa de ser un animal salvatge. És gros, rellisca i té unes mandíbules molt potents, ja que és un mamífer carnívor. A més a més, com qualsevol altre animal, es torna agressiu sota amenaça. Una agent va rebre queixalades a la mà i l’altra al peu. L’amagatall de la llúdriga era poc accessible i les agents van trucar reforços: un company de la Policia Local i en Jaume Ramot del Grup Natura Sterna.

 

Els agents de la Unitat de Medi Natural de Platja d’Aro estan acostumats a aquest tipus de situacions. Se n’encarreguen de tota mena de rescats, sigui fauna terrestre o marítima. Tanmateix, la llúdriga és un fenomen relativament nou a Catalunya. La principal preocupació durant un rescat amb aquestes característiques és que la bèstia fugi i prengui mal, degut a la proximitat amb el nucli urbà i la xarxa de carreteres. En contacte amb els éssers humans, l’instint de la llúdriga és defensar-se o fugir.

 

Una actuació ràpida és essencial per assegurar la supervivència de l’animal en qüestió. En cap cas els ciutadans han de tractar de solucionar-ho per la seva pròpia mà. No s’ha d’empaitar la llúdriga ni espantar-la, perquè es tornarà agressiva i mossegarà, o fugirà cap als vehicles. En cas de trobar-se una llúdriga s’ha de trucar directament a la Policia Local, perquè derivi l’incident a la Unitat de Medi Ambient i busqui el suport pertinent.

 

En arribar en Jaume Ramot, president del Grup Natura Sterna de la Vall d’Aro, va corroborar que, efectivament, la bestiola del Passeig Marítim era una llúdriga (Lutra lutra). Es tracta d’una espècie que era extinta a Catalunya, fins que es va fer una reintroducció pels volts dels anys setanta. Tanmateix, la seva recent expansió es deu a la millora de la qualitat d’aigua i la presència de fauna exòtica, com ara el cranc de riu americà, una gran font d’aliment. Per això, cada cop es van trobant més llúdrigues als nuclis urbans vora els rius, com és el cas del Ridaura a Platja d’Aro o l’Onyar a Girona.

 

Tot i que l’aparició d’una llúdriga tan a prop del nucli urbà de Platja d’Aro hagi estat un fet sobtat, la proximitat amb el Parc dels Estanys i la coneguda existència de la família de llúdrigues explica aquest fet. L’agent de la Unitat de Medi Ambient felicita la correcta actuació del restaurant M&B i celebra que l’actuació s’hagi dut a terme amb èxit, tot i la dificultat. En Jaume Ramot assevera que cada cop serà més freqüent trobar-se amb aquest tipus de situacions amb llúdrigues. En tot cas, cal que la ciutadania confiï en les autoritats pertinents.

 

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

[REPORTATGE] Quants desnonaments hi ha hagut al Baix Empordà en els últims 10 anys?

En els últims 10 anys, al Baix Empordà hi ha hagut més de 3.500 desnonaments. Si mirem els últims dos anys, la xifra és de 293. Hi ha dos factors principals que provoquen els desnonaments, l’impagament del lloguer i l’execució hipotecària. Els desnonaments que no s’emmarquen en aquests dos motius, el Consell General del Poder Judicial els classifica com a “altres”. 

El futbol femení del Baix Empordà fa un pas endavant

A la comarca són diversos els clubs on les dones poden jugar a futbol sense haver de crear equips mixtos.

Els comerciants del Baix Empordà es preparen per superar les xifres amb les vendes de Nadal

Les associacions de comerç impulsen activitats i sortejos per dinamitzar les compres en els dies previs a les festes.

Què és un portal quàntic, i per què l’utilitza en Salvador Dalí?

Un portal quàntic és un concepte inspirat en la física quàntica que connecta dues parts de l’univers de manera instantània. Aquesta idea ressona amb l’obra de Salvador Dalí, qui podria haver explorat els portals com una metàfora del seu univers surrealista, ple de temps, espai i dimensions deformades.