Personalitza les Preferències de Consentiment

Utilitzem cookies per ajudar-te a navegar eficientment i realitzar certes funcions. Trobaràs informació detallada sobre totes les cookies en cada categoria de consentiment a continuació.

Les cookies que es classifiquen com a "Necessàries" s'emmagatzemen al teu navegador ja que són essencials per habilitar les funcionalitats bàsiques del lloc.

També utilitzem cookies de tercers que ens ajuden a analitzar com utilitzes aquest lloc web, emmagatzemar les teves preferències i proporcionar el contingut i els anuncis rellevants per a tu. Aquestes cookies només s'emmagatzemaran al teu navegador amb el teu consentiment previ.

Pots triar activar o desactivar algunes o totes aquestes cookies, però desactivar algunes d'elles pot afectar la teva experiència de navegació.

Sempre actiu

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No hi ha cookies per mostrar

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No hi ha cookies per mostrar

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No hi ha cookies per mostrar

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No hi ha cookies per mostrar

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No hi ha cookies per mostrar

14.7 C
Pals
Dijous, 10 abril 2025
- Publicitat -

El sofregit

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
El sofregit
Loading
/

L’altre dia en una entrevista que li van fer a en Toni Sala al podcast de llibres L’Illa de Maians, aquest, que és ganxó, va dir quatre veritats o més que em van deixar una fiblada de desassossec. La seva reflexió és la de tants, però em va tocar perquè els llocs em son comuns. Al seu darrer llibre parla de la tríada de pèrdues que arrosseguem i ens defineixen: la família, la llengua, el país. En Sala va dir que la seva família, com la de tants, va contribuir a la depredació turística però que gràcies a això, ell va poder estudiar. Aquest és el mal del país- va afegir- que per sobreviure es va venent i es va prostituint, i a cada bugada perdem un llençol. Pujant de la plaja rumiava això de l’entrevista, i en passar per un carrer estret que fa de canal de vent, em va tornar el record del sofregit de l’arròs d’un restaurant que ja no hi és. Me demanava on deuen haver acabat els néts d’aquella gent, als que nava trobant avui i demà i demà passat, aquí i allà, ja fa mil anys, i dels que després no n’he sabut res més mai més. I com que soc una sentimental, se me va acudir que amb nosaltres finarà aquell mon perquè ja aviat no quedarà ningú que l’hagi conegut. Però dinant vaig dir allò de l’olor de sofregit que m’havia tornat, i va ser dir-ho i aquell pensament va créixer i es va fer de tots. Jo en recordava l’olor i poc més, però la meu mare va tornar a veure el pati interior emparrat, l’amo amb el drap més brut que net que duia a l’espatlla i el seu nas de patata ple de barbs, i va explicar que l’avi s’hi hostatjava quan venia a festejar. I al meu pare li va tornar el gust del llonguet calent que es menjava tot pujant les escales, amb gana de llop d’haver nedat, quan li feien comprar el pa al flequer tuberculós del davant. I sí, després van enderrocar l’hostal i la fleca, al fill del restaurant el van fer alcalde, i ara el pati emparrat de dia és un minigaleria comercial llastimosa i de nit el pixadero dels borratxos de dissabte, però per un moment aquell mon finat no va tenir res de mort.
I va ser bonic.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios