El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la pena de 6 anys de presó a l’únic condemnat pel robatori mortal a casa de l’empresari gironí Jordi Comas. L’assalt a l’habitatge de Platja d’Aro on vivia l’aleshores president de la patronal Foeg va passar el novembre del 2012. L’assassinat va quedar impune però l’Audiència de Girona sí que va condemnar un dels acusats pel robatori, Ahmed Kurti, a 6 anys de presó. Entre d’altres, per les imatges de les càmeres de videovigilància o perquè es va trobar ADN seu al vehicle en què van fugir els lladres. La seva defensa va recórrer la sentència al Suprem, però ara l’alt tribunal tomba els seus arguments i confirma íntegrament la pena, perquè hi ha indicis que incriminen Kurti en l’assalt a casa l’empresari.
El robatori mortal al xalet de Platja d’Aro on vivien el president de la Foeg i la seva dona va passar el 18 de novembre del 2012. Cap a les deu de la nit, tres encaputxats van entrar a casa del matrimoni a través d’una finestra. Dos d’ells es van abraonar damunt l’empresari -que estava al sofà mirant la tele- i un tercer va colpejar i lligar de mans la seva dona fins que van aconseguir les claus per obrir la caixa forta.
Després de saquejar la casa, d’on van agafar tant joies com diners, els lladres la van deixar lligada a una cadira i van fugir. Quan al cap de mitja hora ella va aconseguir deslligar-se i alertar els serveis d’emergència, l’empresari ja havia mort per asfíxia.
L’assassinat va quedar impune, perquè no es van poder identificar els autors materials de l’assalt mortal. Però per la seva implicació en el robatori, l’Audiència de Girona sí que va jutjar tres acusats. A dos d’ells els van absoldre, perquè no hi havia proves concloents en contra seva. Però al tercer investigat, Ahmed Kurti, el tribunal sí que el va acabar condemnant a 6 anys de presó.
La sentència va concloure que Kurti va facilitar que el grup que va cometre l’assalt accedís a casa de l’empresari o bé que es va dedicar a fer vigilància mentre tenia lloc el robatori. A l’hora de condemnar-lo, l’Audiència es va basar en la suma d’indicis que l’incriminaven. Entre d’altres, les imatges de diferents càmeres de videovigilància (que el van captar a escassos metres del domicili) o una burilla que contenia el seu ADN.
La cigarreta consumida, precisament, es va trobar a dins d’un cotxe que el mateix Kurti havia robat i que era el que van fer servir els lladres. A l’interior del vehicle, que el grup va abandonar a l’Hospitalet de Llobregat, també s’hi van localitzar part de les joies sostretes.
El tribunal de la Secció Quarta va imposar 6 anys de presó a l’investigat pels delictes de robatori amb força a casa habitada, robatori amb violència a casa habitada i detenció il·legal (tots ells, en concurs medial).
“Indicis concloents”
La defensa va recórrer la sentència de l’Audiència de Girona davant el Suprem. Ara, l’alt tribunal espanyol ha desestimat tots els motius que esgrimia l’advocat i confirma íntegrament la condemna. Entre d’altres, el TS subratlla que hi ha prou “indicis concloents” que incriminen Ahmed Kurti en el robatori mortal a casa del president de la Foeg.
Aquí, el Suprem no tan sols fa referència a l’ADN que es va trobar a l’interior del cotxe o a les imatges de les càmeres de videovigilància. També recull que Kurti va ser qui va robar el vehicle a Sant Cugat del Vallès o que també va sostreure un telèfon mòbil a un company de pis, des d’on es van fer trucades poc abans de l’assalt mortal.
Per últim, la sentència del TS també es fa ressò d’allò que el processat va explicar a la sala de vistes durant el judici a l’Audiència de Girona. O més ben dit, d’allò que no va aclarir. “L’acusat va renunciar voluntàriament a donar una explicació d’allò que l’incriminava; tan sols es va limitar a respondre dues preguntes de la defensa, de manera vague i genèrica, negant haver pres part a l’assalt però sense endinsar-se en les dades inculpatòries que l’hi lligaven”, subratlla l’alt tribunal espanyol.
Per això, el TS rebutja el recurs de cassació interposat per la defensa de Kurti i confirma íntegrament la pena de 6 anys de presó que li va imposar la Secció Quarta de l’Audiència de Girona.