12.5 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

Inici del temps de tardor. Risc de ruixats els propers dies

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

Aquest dimarts començarem a notar els primes símptomes de canvi de temps amb un estat de cel variable i risc d’algun ruixat localment acompanyat de tempesta cap a la tarda. No esperem pluja arreu del baix empordà avui, però sí un estat de cel més canviant i localment l’afectació d’alguns breus ruixats de distribució irregular. La temperatura anirà dels 18 ºC de mínima als 30 ºC de màxima amb ambient xafogor. 

Amb major probabiltiat demà, però també possiblement dijous la pluja pot ser més extensa. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill per intensitat de pluja pot ser localment pot ser elevada i acompanyada de tempesta, si bé el Baix Empordà sembla que serà una de les zones amb menor acumulació total de pluja d’aquest episodi.

Tot i així, és una situació complexa amb elements de molta inestabilitat i convecció profunda i amb el pas de les hores pot canviar la configuració a una altra més favorable a pluja localment abundant o intensa. Caldrà seguir hora a hora l’evolució de l’episodi de precipitació que en general afectarà a bona part de Catalunya.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies