Els premis Vinari han distingit el vi Tocat de l’Ala 2018 com el Millor Negre amb Criança de Catalunya del 2021 durant la gala de tardor dels Premis Vinari celebrada al VINSEUM de Vilafranca del Penedès. Aquest vi, creat per baix-empordanesos a Mollet de Peralada, ha rebut la medalla Vinari Gran Or.
El Tocat de l’Ala és un projecte creat el 2011 pel celler Coca i Fitó i el celler Roig Parals, de la parella Santi Roig i Mariona Parals, també responsables del restaurant Can Bach, de Sant Feliu de Boada (Palau-sator). El vi premiat és el seu negre. Un vi negre de la DO Empordà elaborat amb raïm seleccionat de vinyes velles procedents de diferents municipis de l’Alt Empordà.
Es tracta d’una elaboració tradicional amb una petita criança en roure que ajuda a arrodonir i integrar el raïm procedent de diferents finques. Un vi que destaca per la seva fruita i frescor.
Premis Vinari 2021
De la seva banda, el Purgatori 2017 de Família Torres, de la DO Costers del Segre, ha estat reconegut com a millor vi català del 2021 durant la gala de tardor dels Premis Vinari celebrada aquest divendres al VINSEUM de Vilafranca del Penedès.
A la cerimònia també s’ha lliurat el Premi al Millor Vi Escumós, que ha recaigut en Carles Andreu Brut Nature 2017, de la DO Cava. Són els màxims guardons d’una competició que enguany ha comptat amb un total de 850 vins inscrits d’arreu del territori català. Pel que fa al premi a la Trajectòria Professional, aquest ha estat per a Miguel A. Torres, considerat un “visionari” del sector per la seva implicació i lideratge en nous mètodes de conreu per combatre el canvi climàtic.
El millor vi del 2021 és un vi negre elaborat amb les varietats carinyena, garnatxa negra i syrah, fet amb raïm de la finca del Mas de l’Aranyó, a Lleida. Es tracta d’una parcel·la coneguda com a Finca dels Desterrats’, perquè hi enviaven monjos de l’abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments, segons ha recordat l’organització del certamen.