8.6 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

El TSJC rebaixa a 2 anys i 10 mesos la condemna al veí de Calonge que va calar foc a casa amb els pares dins

L'alt tribunal conclou que l'acusat no va provocar l'incendi a consciència "per posar en perill" la seva vida

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img

El TSJC ha rebaixat substancialment la pena al veí de Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) que va calar foc a casa amb els pares dins. L’Audiència de Girona l’havia condemnat a 7 anys i mig de presó, perquè va concloure que el processat havia actuat a consciència amb voluntat de “crear un perill real” per a la vida dels seus progenitors. Fins i tot, li va imposar una pena més elevada de la que sol·licitava el fiscal. El TSJC, però, estima parcialment el recurs que va interposar la seva defensa, encapçalada per Benet Salellas, i li rebaixa la pena fins als 2 anys i 10 mesos de presó. Perquè tot i que l’acusat provoqués el foc, “les flames en cap cas van arribar a zones que poguessin perjudicar els qui en aquell moment eren a l’edifici”.

El cas que ara el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha revisat es remunta al 15 de maig del 2022. L’acusat vivia al primer pis d’un habitatge de Sant Antoni de Calonge, i els seus pares -que aleshores tenien 80 i 82 anys- s’estaven a la planta de dalt.

Aquell migdia, l’acusat va discutir-se amb el seu pare i el va acabar agredint. I hores després, quan l’home havia tornat a casa en companyia dels Mossos d’Esquadra -a qui va demanar que l’acompanyessin després de denunciar el fill- el processat va calar foc al pis on vivia.

Quan la policia va trucar a la seva porta, cap a les nou de la nit, els agents van veure com en sortia fum de sota i hi havia foc a dins l’habitatge. Després que la patrulla alertés els Bombers i avisés altres policies perquè desallotgessin els pares, l’acusat va obrir la porta d’una revolada amb intenció d’anar-se’n. Els mossos el van detenir allà mateix.

L’Audiència de Girona el va condemnar a una pena de 7 anys, sis mesos i un dia de presó per un delicte d’incendi amb risc per a la vida amb l’agreujant de parentiu. La condemna, fins i tot, era mig any superior a aquella que havia sol·licitat el ministeri fiscal.

Segons recollia la sentència, que va emetre la Secció Tercera, l’acusat havia actuat a consciència per assegurar-se que “les flames prenguessin posant en perill els seus pares”. De fet, l’Audiència subratllava que havia creat tres focus diferents, encenent dos cobrellits i unes cortines, i que s’havia esperat una estona a obrir la porta quan els policies van trucar “perquè el foc no es pogués apagar fàcilment”.

Fins als 2 anys i 10 mesos

L’advocat de la defensa, Benet Salellas, va presentar recurs davant el TSJC. Ara l’alt tribunal català li ha estimat parcialment, i ha rebaixat substancialment la pena per a l’acusat. Perquè d’aquella que li havia imposat l’Audiència de Girona, ara s’ha passat als 2 anys i 10 mesos.

El TSJC ha estimat, de fet, el focus principal “i determinant” del litigi: concloure si, a l’hora de calar foc al pis, l’home ho va fer a consciència. I segons la tesi de l’alt tribunal, tot i que l’incendi “fos provocat”, en cap cas es pot concloure que l’acusat l’iniciés amb l’objectiu “de posar en risc la vida” dels qui aleshores eren dins l’edifici (els pares i els Mossos d’Esquadra).

La sentència del TSJC recull que, quan els policies van adonar-se de les flames i van evacuar el matrimoni, el pare va sortir de l’habitatge pel seu propi peu. I que la mare sí que ho va fer acompanyada pels mossos, però no “per l’incendi”, sinó perquè va patir un atac d’ansietat i era una persona d’edat avançada. “I ella també va baixar per l’escala, cosa que evidencia que no hi havia fum”, subratlla el TSJC.

L’alt tribunal, en aquest punt, subratlla que “tant el foc com el fum, que són els factors danyosos i tòxics, en cap cas van assolir zones que poguessin perjudicar les persones que eren a dins l’edifici”. Per això, la sentència del TSJC conclou que el simple fet que hi hagués flames, “no equival” a un delicte d’incendi amb perill per a la vida. A més, l’alt tribunal català també es fa ressò del fet que l’Audiència s’emparés en les declaracions dels Bombers per concloure aquest extrem, explicant què podria haver passat en un incendi similar, i pica la cresta al tribunal perquè creu que la seva conclusió tenia “falta de solidesa”.

Per contra, però, el TSJC sí que desestima part del recurs de la defensa. En concret, aquella que demanava que se li estimés una eximent incomplerta o bé una atenuant d’alteració mental. I aquí, el TSJC confirma allò que ja va dictar l’Audiència de Girona, i conclou que, si bé l’acusat pateix un trastorn de personalitat de caràcter antisocial, en cap cas això aquell dia va afectar-li les capacitats mentals.

5 anys d’allunyament

El TSJC revoca, doncs, la condemna que va imposar l’Audiència de Girona i conclou que el processat va cometre un delicte de danys per incendi amb l’agreujant de parentiu. Per això, li imposa 2 anys i 10 mesos de presó i també modifica a la baixa la mesura d’allunyament que va imposar-li la Secció Tercera.

L’Audiència li va prohibir acostar-se a menys de 200 metres del seu pare durant 8 anys. Ara, l’alt tribunal català fixa que aquest termini sigui de 5 anys. La sentència del TSJC no és ferma i s’hi pot interposar recurs davant del Tribunal Suprem. El condemnat, que estava ingressat a presó, ja n’ha sortit aquest mateix dimecres (perquè ja ha complert la pena).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies