13.1 C
Pals
Dissabte, 22 febrer 2025
- Publicitat -

El XXXIV Premi Joan Xirgo guardona una proposta d’estudi sobre l’Àguila Marcenca a les Gavarres

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

El Grup Natura Sterna ha estat reconegut amb el Premi Joan Xirgo dels Premis Les Gavarres 2024 pel projecte “Seguiment de la nidificació de l’àguila marcenca”. Aquest estudi, liderat per Jaume Ramot i Josep Maria Bas, aprofundeix en el coneixement i la protecció d’aquesta espècie emblemàtica dins l’Espai Natural Protegit de Les Gavarres. El guardó està dotat amb 5.000 euros, que permetran ampliar les tasques d’investigació.

El Premi Cirera d’Arboç, de caràcter honorífic, ha estat atorgat al Museu del Suro de Catalunya. Aquest reconeixement posa en valor la seva contribució a la conservació i difusió del patrimoni històric vinculat al suro, un material estretament lligat a l’economia i la cultura de la regió.

La gala d’entrega, celebrada a l’església de Sant Martí Vell, també ha servit per recuperar el Premi Assumpta Fabré Dachs, adreçat a estudiants de batxillerat. Enguany, el jurat ha premiat dos treballs ex aequo: un sobre la nissaga de ferres Vilar de Cal Cai de Madremanya i un altre sobre els ocells de la Bisbal i Forallac. Cada premiat rebrà 500 euros, i la mateixa quantitat es destinarà als seus centres per a material didàctic.

Durant l’acte, Daniel Encias, president del Consorci de les Gavarres, ha destacat la rellevància dels guardons per fomentar la preservació del patrimoni natural i cultural del massís. Per la seva banda, Vanessa Peiró, diputada de la Diputació de Girona, ha subratllat el compromís de la institució amb aquest espai natural únic.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies