Èlia Pagès: “No som conscients de la importància que té aprendre català en aquests moments”

Aquest mes de gener Vincle ha iniciat tres formacions dins el programa d’alfabetització ‘Lletres per a tothom’. Els cursos s’han començat a impartir a Calonge, Flaçà (Gironès) i Ullà. Per parlar-nos una mica més d’aquests cursos ens ha visitat al Supermatí la formadora, Èlia Pagès.

Vincle és una entitat que va néixer el 2001, i centrava més les seves accions en l’àmbit social i comunitari. Els cursos que actualment s’estan impartint en aquests tres municipis formen part del programa ‘Lletres per a tothom’, una iniciativa que va néixer l’any 2018. Èlia Pagès apunta que dins la plataforma hi ha altres cursos, però els que formen part de ‘Lletres per a tothom’, volen alfabetitzar en català a persones nouvingudes.

Aquests cursos es basen a aprendre a partir de materials bàsics i essencials per promoure aquesta alfabetització. Èlia Pagès explica que aquest procés sol ser lent, però que el material ajuda a promoure la difusió del català entre aquestes persones nouvingudes.

La formadora admet que tot i que els cursos es dirigeixen a persones nouvingudes, “ens trobem amb casos ben diversos”. “Ens agrada fer un treball personalitzat i veure què necessita cadascú”, explica Èlia Pagès. En aquests cursos hi ha persones que acaben d’arribar a Catalunya i d’altres que ja porten uns anys vivint-hi, però necessiten aprendre català.

Els cursos a la comarca

Els cursos a Calonge, Ullà i Flaçà han començat aquest mes de gener i ja compten amb una gran varietat d’alumnes. “El grup que tenim més tancat és el de Calonge, on hi tenim 22 participants”, explica Èlia Pagès. Els altres dos, encara estan oberts a admetre més alumnes. Aquests cursos els proposa la plataforma Vincle, però els impulsen molts cops entitats de la zona, tal com apunta la formadora.

Èlia Pagès admet que el curs de Calonge, està més orientat a mares que han de practicar el català en situacions més socials o escolars. A Ullà i Flaçà els alumnes tenen una demanda més orientada cap a l’alfabetització més bàsica. “És bonic veure com els diferents alumnes s’ajuden entre ells per comprendre millor la llengua”, explica la formadora.

Un dels factors que es pot observar a Catalunya, quan parlem de llengua, és que molts cops es tendeix a parlar en castellà, sobretot a persones que es perceben que són estrangeres. Tot i això, els alumnes de Vincle tenen ganes d’aprendre el català. A més, se’ls dona un certificat en acabar la formació i els pot ajudar amb certs tràmits administratius.

La formadora admet que és complicat parlar el català. Tot i això, durant els cursos anima als alumnes a parlar en aquesta llengua i “per poc que puguin” demanar a les persones de l’entorn que els parlin en català. Èlia Pagès admet que actualment la defensa de la llengua està a l’ordre del dia i poder fer aquests cursos per persones nouvingudes és una tasca necessària.