8.5 C
Pals
Dimarts, 21 gener 2025
- Publicitat -

Els ajuts d’Acció Climàtica per prevenció d’incendis en boscos privats permetran netejar enguany 600 hectàrees a Girona

A tot Catalunya, es destinem 4,5 MEUR per aquestes actuacions

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El departament d’Acció Climàtica destina enguany 4,5 MEUR a ajuts perquè els boscos privats puguin fer front a l’alt risc d’incendis. Aquestes subvencions permeten fer tasques de prevenció d’incendis com talar arbres i netejar el sotabosc per facilitar la feina dels bombers en cas de foc. A les comarques gironines, gràcies a aquesta subvenció, es netejaran unes 600 hectàrees. “Els boscos de Catalunya estan en una situació crítica per la sequera i l’alt risc d’incendi”, explica la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, que detalla que “el 75% de la superfície total dels boscos és de propietat privada”. D’aquí, la importància d’aquests ajuts per “poder protegir la natura i les persones que viuen a prop”.

Segons detalla Anna Sanitjas, la situació dels boscos a Catalunya és “crítica” a conseqüència de “la sequera i les altes temperatures que provoquen un gran risc d’incendi”, però també, tal com admet la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, perquè “els darrers anys s’ha deixat de gestionar els espais naturals”. Per això, des d’Acció Climàtica s’ha fet “una aposta pels boscos amb un gran Pla de Prevenció d’Incendis a escala de país”. Aquest inclou ajuts anuals en tasques de gestió forestal a les propietats privades de 4,5 MEUR anuals, almenys durant quatre anys consecutius.

Per poder accedir a aquestes subvencions, els propietaris o associacions propietàries han de tenir els terrenys de bosc ubicats dins d’una àrea declarada Perímetre de Protecció Prioritària (PPP). Segons descriu la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, es tracta de “zones forestals amb alt risc d’incendis, de gran valor natural i situades a prop de zones urbanes”. Aquestes estan definides precisament dins del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals, dissenyat per limitar l’abast dels grans incendis.

600 hectàrees a Girona

A la demarcació de Girona, hi ha sis grans àrees catalogades com a PPP: l’Albera i Cap de Creus (Alt Empordà), el Montgrí, la Muntanya Gran, les Muntanyes de Begur, el massís de les Gavarres i el massís de l’Ardenya-Cadiretes. Enguany, els ajuts d’Acció Climàtica permetran fer la gestió forestal de 602 hectàrees dins d’aquestes zones que ho han sol·licitat. On més se’n faran és a l’Alt Empordà (227), però també n’hi haurà al Baix Empordà (175), la Selva (160) i el Gironès (40).

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha visitat aquest dijous el massís de l’Ardenya-Cadiretes, on ja s’han efectuat dues terceres parts dels treballs de gestió forestal previstos per prevenir incendis dels subvencionats per Acció Climàtica. Les tasques han permès reduir la càrrega de combustible amb estassades de matoll, podes, tales selectives i trossejat de les restes generades per reduir el risc de grans incendis forestals.

L’assessor tècnic forestal del Centre de la Propietat Forestal, Lluís Pujol, detalla que les actuacions que s’hi estan fent “modifiquen l’estructura del bosc perquè en cas d’incendi es pugui actuar amb més seguretat i eficiència”. És la primera vegada que el Centre de la Propietat Forestal gestiona ajuts per dur a terme actuacions silvícoles per a la reducció de la càrrega de combustible.

La zona on s’estan fent els treballs, que abasta un total 80 hectàrees, ha patit incendis importants des de l’any 1986. En destaquen un el març de 2012, que va cremar 328 hectàrees forestals, i un altre el gener de 2003, que en va cremar 399. La zona inclou algunes urbanitzacions que podrien quedar afectades en cas d’incendi.

78 MEUR contra els incendis

Aquestes actuacions estratègiques de prevenció d’incendis en finques privades s’emmarquen en el Pla de Prevenció d’Incendis 2022-2025. Es tracta d’un paquet d’actuacions previstes (que també inclou suport als ADF o fomentació de la ramaderia extensiva, entre d’altres) per preparar els boscos de Catalunya per fer front a l’emergència climàtica. En total, compta amb una inversió de 78 MEUR que, en paraules de Sanitjas, és “el pressupost més ambiciós desplegat al país en prevenció d’incendis”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies