Els alcaldes i alcaldesses del Baix Empordà reclamen una millora a la xarxa d’autobusos que cobreixi el territori i augmenti la freqüència del servei. Aquesta és una de les propostes que es va posar sobre la taula durant la sessió ordinària del Consell d’Alcaldies del 19 de febrer, on es van reunir els màxims representants de la comarca, per afrontar temes com la millora del transport públic i el desenvolupament sostenible dels municipis.
Un dels punts forts de la reunió va ser l’estudi del Transport a la Demanda (TAD) a la comarca. Arran d’aquesta investigació es va considerar la inclusió dels nous serveis a demanda digitalitzats “Clic.cat” a Torroella de Montgrí, la Bisbal d’Empordà, i Sant Jordi Desvalls, així com reforços a línies existents com Girona – l’Escala, Begur – Palafrugell, i la millora de la línia de circumval·lació de les Gavarres.
L’objectiu de l’estudi és garantir que tots els municipis disposin de un servei de transport públic que s’ajusti adequadament a la seva demanda real i potencial, i que connecti amb la capital de la comarca. També es busca establir que tots els municipis disposin, com a mínim, d’un accés mitjançant transport públic als seus Centres d’Atenció Primària (CAP) o als Centres Sanitaris de referència.
“Clic.cat”, el servei que ha transportat prop de 42.500 viatgers a les comarques gironines
“Clic.cat” es tracta d’un servei de transport a demanda, que té uns recorreguts i uns horaris establerts, però que només es presta si abans s’ha demanat. Per utilitzar-lo cal primer fer una reserva i indicar la parada d’origen i la de destinació de la línia que es vol. Les reserves s’han de realitzar amb, com a mínim, 15 minuts d’antelació de l’hora estipulada de sortida de la primera parada de la línia.
Proposta de preservació del patrimoni natural
Durant la sessió, el diputat delegat d’ODS i Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, Nil Papiol, va presentar iniciatives per fomentar sostenibilitat i la conservació del patrimoni natural de la comarca. Les línies de treball inclouen plans de serveis d’assistència en conservació natural, eliminació de flora exòtica invasora, gestió de verd urbà, conservació d’elements naturals prioritaris, i regulació de l’ús públic en espais naturals.
A més, s’ofereixen serveis gratuïts i subvencions amb l’objectiu d’integrar la sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 en les polítiques locals.