13.8 C
Pals
Divendres, 22 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Els aliments s’encareixen un 6,9% a les comarques gironines i la inflació tanca el 2023 amb un increment del 3,2

L’hostaleria i els transports apugen els preus un 6%

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

La demarcació de Girona ha tancat el 2023 amb un increment dels preus del 3,2%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Dins de l’índex de preus, en destaca l’encariment dels aliments que al desembre han estat un 6,9% més cars que ara fa un any. En la restauració i l’hostaleria els preus també han crescut un 6,2% tal com marca l’estadística publicada aquest divendres i els transports s’han encarit un 5,9%. Per altra banda, les despeses relacionades amb l’habitatge i els subministraments han caigut un 7,4% en comparació amb el desembre del 2022. Comprar roba i calçat ha sortit gairebé al mateix preu que l’any passat amb una variació del 0,2% negativa.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) tanca el 2023 al 3,2% a les comarques gironines, una xifra estable al llarg de l’últim trimestre de l’any que s’ha situat sobre el 3% en els últims mesos. Així ho indica l’Institut Nacional d’Estadística en la publicació d’aquest divendres sobre la inflació arreu de l’Estat. L’IPC gironí està en la mitjana catalana, que ha tancat el 2023 amb un increment dels preus del 3,2%.

Malgrat que la inflació es mantingui al 3,2% al desembre s’ha frenat l’augment de preus del menjar. Si bé és cert que omplir la nevera al desembre del 2023 ens ha sortit un 6,9% més car que fer-ho el mateix mes de l’any anterior, aquest percentatge suposa un fre a la comparativa interanual que hi havia el novembre, quan l’IPC del menjar se situava al 8,1%. Unes xifres relaxades i que es queden a la meitat de l’increment que es va registrar a l’agost en l’IPC interanual, quan va arribar al 13,3%.

La dada positiva arriba de la mà de la reducció dels preus de l’electricitat, el gas i altres combustibles. A les comarques gironines, aquests subministraments han estat un 17,6% més barats que al desembre del 2022. Pel que fa al preu del rebut de l’aigua també ha caigut un 4,5% respecte al de l’últim mes del 2022.

El sector turístic apuja preus

A l’altra costat de la balança hi ha els allotjaments turístics que han pujat un 11,9% els preus en la comparativa interanual. Relacionat amb els allotjaments, els paquets turístics també han apujat preus al desembre amb un augment del 9% en comparació amb el desembre de l’any passat. Els restaurants gironins han registrat una pujada més moderada amb uns preus un 5,7% més cars que ara fa un any.

Algunes de les despeses habituals com ara el lloguer de l’habitatge també han crescut i ho han fet al mateix ritme que la inflació global (un 3,2%). Els preus de vehicles nous també pugen a la mateixa velocitat i comprar-se un cotxe a finals del 2023 ha estat un 3% més car que fer-ho a finals del 2022.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

L’EMD de l’Estartit aprova un pressupost de més 1,9 MEUR per al 2025

Aquest pressupost, definit per l’equip de govern com auster i prudent, està marcat pel pla de sanejament financer que pretén revertir el dèficit acumulat de més de 240.000 euros detectat el 2023.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -