17.4 C
Pals
Dissabte, 23 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Els Bombers remullen l’incendi de les Gavarres, preocupats per la calor però també per si hi ha tempesta seca a la tarda

El foc causat per un llamp ha calcinat unes 2 hectàrees de massa forestal i, per sort, ha quedat en "un ensurt"

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

L’incendi a les Gavarres es va declarar ahir a quarts de sis de la tarda. Hi va haver una tempesta seca damunt del massís, que té més de 30.000 hectàrees de massa forestal contínua, i un llamp va encendre part del bosc situat al Puig d’en Batet, entre el castell de Sant Miquel i el santuari dels Àngels.

Els Bombers van destinar ràpidament més d’una vintena de dotacions -entre terrestres i aèries- per atacar les flames i apagar-les abans que s’estenguessin. Aquest foc va calcinar 0,3 hectàrees, però a la nit, quan els mitjans aeris ja s’havien retirat, hi va haver una revifalla a uns 300 metres del cap d’aquest incendi, que va encendre totes les alarmes.

Les flames, que avançaven cap a la carena, van obligar a tornar a mobilitzar els Bombers. Per intentar frenar-les, van aprofitar una pista forestal per fer de tallafocs. L’incendi s’ha pogut donar per estabilitzat a quarts de quatre de la matinada. Aquest matí, una dotzena de dotacions treballaven per evitar que hi hagi revifalles dins el perímetre i que els troncs que han quedat somorts puguin tornar a encendre’s.

Per això, apart de fer descàrregues des de l’aire i repassar el perímetre amb mànegues d’aigua, els Bombers també desbrossen els punts calents que hi ha dins l’incendi. En aquest cas, les flames han afectat més d’1,5 hectàrees. “El pla d’acció és controlar el perímetre, repassar punts calents i evitar que algun tronc pugui rodolar fora d’aquesta zona i el foc revifi”, explica el cap de control de la Regió d’Emergències de Girona, el sotsinspector Ferran Julià.

“Hem estat de sort”

El sotsinspector admet que, en aquest cas, hi ha hagut “sort”. “L’impacte va ser a la part alta de la muntanya, i això fa que el foc tingui menys possibilitats de córrer; ha estat un ensurt, però hem estat a temps d’aturar-lo”, ha concretat Julià.

Poc abans de les dues de la tarda, els mitjans aeris s’han retirat. El dispositiu el formen, des d’aleshores, dotze dotacions terrestres dels Bombers. Repassen el perímetre cremat, també amb la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). Es revisen també els voltants, fins a la Bisbal d’Empordà i Llambilles (Gironès) per si han caigut més llamps a la zona.

Els Bombers mantindran el dispositiu fins ben entrada la tarda, quan la calorada afluixi i, segons indiquen les previsions, hi hagi un canvi de temps. L’objectiu és que, durant les hores més insolació -fins a les sis de la tarda- es continuï remullant el perímetre. Després, s’avaluarà la situació i es decidirà si es retiren efectius.

Temor a una tempesta seca

La preocupació, però, continua. Perquè aquesta tarda pot tornar a haver-hi una tempesta seca damunt del massís, amb el risc que això suposa per la caiguda de llamps. “Ens preocupa molt, el bosc està molt sec i fa falta molta aigua perquè aquesta situació es pugui revertir a nivell hídric; per tant, una pluja de llamps torna a ser un risc perquè es pugui tornar a repetir la situació d’ahir”, admet el sotsinspector dels Bombers.

Pel que fa a les causes de la revifalla, el cap de coordinació de la Regió d’Emergències explica que les causes encara no estan del tot clares. I que podria tractar-se d’un focus secundari del primer incendi o bé un llamp que també va caure a la zona, va tocar un arbre que va quedar somort, i que es va encendre a la nit. “De fet, veient com estava el terreny de sec, podrien ser les dues coses”, ha dit Julià, concretant que la investigació dels Agents Rurals haurà de determinar-ho.

Des d’ahir a la tarda, d’ençà que es va declarar l’incendi, va caler evacuar una parella que viu en una masia propera (i que van marxar amb el seu mateix vehicle). També es va haver de tallar la carretera local que creua el massís des de Madremanya fins a la Creueta i, per precaució, es van confinar els veïns del nucli de Bevià.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La DO Empordà distingeix l’enòleg Simó Serra i els col·lectius La Cuina del Vent i Cuina de l’Empordanet

Des del 2015, els premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità reconeixen figures clau en el sector vinícola i gastronòmic.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -