El sector del càmping ha celebrat set dècades d’història a Catalunya com a motor econòmic i exemple de sostenibilitat. L’Associació de Càmpings de Girona ha presentat aquest dimarts un projecte commemoratiu a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. L’objectiu és reconèixer el paper del càmping en el desenvolupament turístic del país i posar en valor la seva aposta per la innovació, la desestacionalització i la protecció del medi natural.
En el marc de l’acte, s’ha donat a conèixer el llibre El càmping. Històries dels càmpings a Catalunya, elaborat per la Universitat de Girona amb la col·laboració de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de Calonge i Sant Antoni. És el primer recull històric del sector tant a Catalunya com a la resta de l’Estat. Els autors són el degà de la Facultat de Turisme, Lluís Coromina, i la professora Dolors Vidal.
També s’ha estrenat el documental Pioners del càmping. 70 anys dels càmpings a Catalunya, una producció de 45 minuts a càrrec de Visual 13. El film mostra l’evolució del sector des dels primers turistes europeus que buscaven espais per acampar fins a l’oferta actual, molt més estructurada i professionalitzada.
Amb aquest doble projecte, l’entitat vol retre homenatge a les famílies que han liderat el sector, alhora que convida a reflexionar sobre els reptes futurs. També es vol destacar la contribució del càmping a l’economia catalana i al model de turisme sostenible.
L’acte ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas; el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi; la directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Cristina Lagé, i el president de l’Associació de Càmpings de Girona i de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra.
Durant la seva intervenció, Miquel Noguer ha elogiat la trajectòria de Gotanegra i ha encoratjat el sector a seguir treballant com fins ara. Ha destacat que Catalunya és una destinació capdavantera en càmpings a Europa, gràcies a un model que valora l’entorn, la natura i el turisme familiar.
El sector, en xifres
El primer càmping a Catalunya, que ja no està actiu, es va obrir a la Fosca, a Palamós. I, a aquella primera experiència, se n’hi van afegir moltes més fins arribar a l’oferta d’avui amb 353 empreses a Catalunya, que sumen 266.000 places d’allotjament, generen 20 milions de pernoctacions i tenen un impacte econòmic de 2.500 milions d’euros.
Actualment, el sector dona feina a més de 16.000 persones de forma directa i el pes del turisme internacional en el sector és cabdal ja que a Catalunya representa més del 50% de les pernoctacions. El projecte de commemoració dels setanta anys de càmpings contribueix a posar en valor el patrimoni cultural i natural associat als càmpings, mostrant-los com elements essencials en la història turística de Catalunya; generar coneixement aplicable al sector turístic, oferint models de gestió que poden ser adoptats tant per empreses privades com per administracions públiques; i inspirar estratègies de sostenibilitat i innovació, ajudant a afrontar els reptes mediambientals i econòmics del turisme modern.