13.9 C
Pals
Dimecres, 25 desembre 2024
- Publicitat -

Els centres de busseig confien remuntar la temporada, durant l’agost

La variant delta i les restriccions per la covid han estroncat l'inici de l'estiu i han retardat l'arribada d'estrangers

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Els centres de submarinisme de la Costa Brava confien en l’agost per intentar salvar una temporada que encara quedarà lluny de la del 2019. Es preveu, això sí, que aquest any sigui millor el que passat, quan hi va haver centres –sobretot, de la zona nord- que van patir fins a un 70% de pèrdues. Els de la part sud, des de l’Estartit fins a Blanes, han aguantat millor l’estocada. L’associació que els agrupa no amaga, però, que la variant delta i les restriccions han estroncat l’inici de l’estiu. El maig va ser un mes perdut i l’obligació d’haver-se de fer una PCR per viatjar ha retardat l’arribada d’estrangers. Sobretot, francesos. L’objectiu dels centres de busseig gironins, ara, és poder allargar la temporada fins a l’octubre o novembre.
De nord a sud de la Costa Brava, hi ha 55 centres de submarinisme. Es calcula que el sector dona feina directa a unes 350 persones (entre guies, instructors, patrons d’embarcació i personal auxiliar). L’any passat, la pandèmia va provocar que perdessin entre el 30 i el 60% de l’activitat.

Un percentatge que, en el cas dels centres de busseig situats més cap al cap de Creus, va arribar a enfilar-se fins al 70%. “De moment no tenim constància que n’hagi tancat cap, però sí que hi ha empreses que s’han hagut d’endeutar, es troben al límit i depenen d’aquesta temporada per poder continuar”, admet la presidenta de l’Associació Costa Brava Sub, que agrupa 39 dels centres de busseig gironins.

L’estiu, però, ha costat d’arrencar. Perquè l’esclat de la variant delta i les restriccions als viatges internacionals han escapçat l’arribada de turistes estrangers. I això, com ja va passar al 2020, s’ha deixat notar de nou des de l’Estartit cap amunt (on depenen més dels francesos).

“Sí que és cert que a la Costa Brava centre i sud, on hi ha més client local, està essent un any prou bo; però a la part nord ho hem notat més”, concreta Prat, que té el vaixell amb base a l’Estartit. “El client francès aquí hi ha arribat tard i no amb els nivells habituals”, afegeix.

La presidenta de l’Associació Costa Brava Sub concreta que aquest 2021 “s’ha tornat a perdre la primavera”. Sobretot, el mes de maig, que per a ells és clau. A més, quan les reserves començaven a animar-se, l’esclat de la variant delta va fer que tot tornés a trontollar. “Al juny ens vam haver d’espavilar per contractar laboratoris, però l’obligació de fer-se un test PCR per tornar a casa va frenar l’arribada de molts estrangers”, lamenta Míriam Prat.

L’agost, cabdal

Ara, la situació va a millor. De fet, ho demostra que a més dels francesos, el sector ha començat a recuperar turistes habituals (com els belgues, i també alguns holandesos i alemanys). De moment, aquest agost s’està treballant, i els centres de submarinisme de la Costa Brava confien que això els permeti salvar la temporada. I si la pandèmia no ho trastoca, allargar-la fins entrada la tardor (als mesos d’octubre i novembre).

“Ens movem, però, en la incertesa de què pot passar amb els viatges internacionals”, diu Prat. A més, la presidenta de l’associació tampoc amaga que encara es depèn de les reserves de darrera hora. “Sí que hi ha clients que ens han contractat amb antelació, però la pandèmia també ha comportat moltes anul·lacions”, precisa.

L’associació, de moment, no ha posat números a l’afectació d’aquest 2021. Sí que les perspectives dels centres d’immersió, però, són tancar la temporada amb xifres millors de les de l’any passat. Ara bé, Míriam Prat també subratlla que encara s’estarà lluny de les del 2019. “Arribar-hi serà molt difícil, perquè hi ha molts clients que encara no s’atreveixen a venir; però esperem salvar la temporada i que sigui mitjanament bona”, conclou.

“Han vingut per quedar-se”

Mascaretes, gel hidroalcohòlic i desinfecció constant dels equips s’han convertit en el dia a dia de les diferents sortides que fan els centres d’immersió. “La majoria d’aquests protocols es quedaran; crec que la pandèmia també ens ho ha ensenyat”, admet la presidenta de l’associació.

Als vaixells no hi ha límit d’aforament, però com concreta Prat, sí que es mira que els qui s’embarquen siguin grups reduïts. De fet, el vaixell d’El Rei del Mar –el centre que gestiona la presidenta- ho exemplifica. A una de les sortides de busseig que es fa a la Meda Gran, s’hi embarquen una quinzena de persones.

Entre ells, hi ha un matrimoni d’Olot, Sara Barcons i Jaume Planas. Fa uns set anys que es van treure el curs de submarinisme i ja han fet unes 170 immersions. “El parc natural és una joia a una hora de casa”, explica ella.

Sobre la pandèmia, admeten que la situació és “complicada per a tothom”, però que al mar es pot trampejar. “En ser a l’aire lliure o dins l’aigua és difícil contagiar-te”, diu Planas. “Portem bosses estanques, seguim els protocols i psicològicament, a mi m’ha anat molt bé fer submarinisme perquè em relaxa”, hi afegeix Barcons.

Entre els qui s’han embarcat per fer busseig també hi ha un turista alemany, Srefan Quéro. Viu a Hamburg, sol passar les vacances a Torroella de Montgrí i fa quatre o cinc anys que hi busseja. “Guardem distàncies, ens posem mascareta fora de l’aigua i cada vegada es desinfecten els equips; em sento molt segur”, subratlla, en referència als protocols per la covid-19.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mas de Torrent s’incorpora a Virtuoso, refermant el luxe a la Costa Brava

El Mas de Torrent Hotel & Spa, símbol del luxe a la Costa Brava i part de la col·lecció boutique Único Hotels, ha estat acceptat al prestigiós programa Virtuoso. Aquesta aliança consolida el prestigi de l’hotel com a referent en turisme d’alta gamma i destaca la Costa Brava com una destinació clau per als viatges de luxe.

Altres notícies